StiriONG – Semnati scrisoarea deschisa privind consecintele aplicarii reducerii cu 20% a cheltuielilor cu hrana persoanelor din institutiile publice de asistenta sociala!

0

articol din “ACTUALITATEA”

scrisoare-deschisa-privind-consecintele-2895t-6725554

Fundatia pentru Dezvolarea Societatii Civile impreuna cu Institutul pentru Politici Publice si Fundatia „Pentru Voi” va invita sa semnati scrisoarea deschisa referitoare la OUG nr. 55/23.06.2010 privind consecintele aplicarii reducerii cu 20% a cheltuielilor cu hrana persoanelor din institutiile publice de asistenta sociala.

Scopul scrisorii deschise adresate Domnului Prim-Ministru Emil Boc este de amendare a art.III alin (2) din OUG 55/2010 adaugand la exceptiile prevederilor alin (1) si cheltuielile cu hrana persoanelor din institutiile publice de asistenta sociala si din unitatile de invatamant special.

Conform Articolul III, alin (2) al OUG nr. 55/23.06.2010 privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice „fac exceptie de la prevederile alin. (1) cheltuielile pentru transmiterea pensiilor si altor forme de asistenta sociala, precum si pentru plata serviciilor medicale, medicamente, dispozitive medicale si materiale sanitare, reparatiile si reabilitarile pentru scoli si hrana persoanelor private de libertate.”

In articolul citat se face exceptie de la reducerea cu 20% doar pentru „hrana persoanelor private de libertate”, discriminandu-se alte categorii asistate social precum persoanele cu dizabilitati – in special cele cu dizabilitati intelectuale, fiind cunoscute drept un grup extrem de vulnerabil din punct de vedere social, copiii din sistemul de protectie, varstnicii care beneficiaza de servicii sociale cu finantare de la bugetul de stat. Reducerea cu 20% a cheltuielilor cu bunuri si servicii, adaugata la diminuarile de alocari bugetare operate la inceputul acestui an prin adoptarea HG 23/2010 privind standardele de cost, pun in pericol dreptul fundamental la hrana si la sanatate, sau chiar viata a persoanelor cu dizabilitati din institutii.

Scrisoarea deschisa, in forma oficiala, este disponibila ca document atasat. Va rugam trimiteti adeziunea dumneavoastra la adresa de mail [email protected] pana maine, 30 iunie, ora 12:00.