StiriONG – Social Business Tour 2010 a fost lansat in Viena si Bratislava, in prezenta Laureatului Premiului Nobel pentru Pace Muhammad Yunus.

0

articol din “ACTUALITATEA”

Spiritul antreprenorial va combate saracia si excluziunea sociala in Europa Centrala si de Est – aceasta a fost ideea centrala a lansarii Social Business Tour 2010 in Viena si Bratislava (11-12 mai), la care au participat peste 1,000 de persoane. Evenimentul pe tema eradicarii saraciei in Europa Centrala si de Est va avea loc si in Bucuresti, la sfarsitul lunii octombrie 2010.

Programul a constat intr-o serie de workshop-uri pe teme de business social si un amplu eveniment de networking in Viena, in seara de 12 mai. Aici, Laureatul Premiului Nobel Pentru Pace, Muhammad Yunus, fondatorul Grameen Bank si patronul spiritual al Social Business Tour, a prezentat conceptul sau de Social Business, in dialog cu Andreas Treichl (Presedintele Fundatiei ERSTE), Rudolf Hundstorfer (Ministrul Federal al Muncii, Afacerilor Sociale si Protectiei Consumatorului din Austria), Emilia Krsikova (Secretar de Stat la Ministerul Muncii, Afacerilor Sociale si Familiei din Slovacia), Hans Reitz (fondatorul Grameen Creative Lab), precum si cu tineri din Bratislava si Viena.

In deschiderea evenimentului central, initiatorii Social Business Tour 2010 au sustinut o conferinta de presa in cadrul careia au explicat motivele pentru care doresc promovarea conceptului de business social in Europa Centrala si de Est.

Andreas Treichl a subliniat faptul ca Erste Bank si-a inceput activitatea, in urma cu 190 ani, ca intreprindere sociala, sub forma unei asociatii pentru economii. “In plus, avem incredere in tarile Europei Centrale si de Est, chiar si in aceste timpuri dificile, deoarece oamenii din aceste tari au o energie si o dorinta impresionante de a-si schimba viata in bine.”

Incepand din acest an, Fundatia ERSTE, in parteneriat cu organizatia Ashoka, specializata in domeniul intreprinderilor sociale, acorda burse de business social. Cei cinci castigatori din Europa Centrala si de Est vor putea, prin intermediul acestor burse, sa-si dezvolte propriile intreprinderi sociale in interval de trei ani, Fundatia ERSTE investind 100.000 euro anual in acest proiect. In incheiere, Andreas Treichl a spus ca, in Europa Centrala si de Est exista, inca, tendinta de a crede doar in puterea statului atunci cand societatea se confrunta cu probleme sociale si ca, prin implementarea conceptului de business social, se poate crea o punte intre sectorul economiei private si societatea civila.

“Social Business Tour incurajeaza crearea de intreprinderi sociale, ceea ce reprezinta nu numai un pas important catre echitate sociala si dezvoltare durabila in Europa, dar si o contributie semnificativa la lupta noastra pentru eradicarea saraciei, la nivel global, pana in 2030” a declarat Muhammad Yunus. “Social Business Tour reprezinta inceputul unei miscari de proportii in scopul eradicarii saraciei in Europa Centrala si de Est. Succesul inregistrat de Grameen Bank demonstreaza ca trebuie sa continuam sa gandim la nivel macro si sa actionam cu pasi mici, la nivel de individ, pentru a ajuta fiecare persoana sa scape de saracie.”

Dupa lansarea din Viena si Bratislava, Social Business Tour 2010 va continua sa promoveze conceptul de business social in Budapesta (inceputul lunii iulie), Belgrad (sfarsitul lunii septembrie), Praga (inceputul lunii octombrie) si Bucuresti (28 si 29 octombrie), avand ca public-tinta numeroase grupuri sociale: antreprenori si investitori, fundatii, organizatii neguvernamentale, reprezentanti ai sectorului public, oameni de cultura, arta si media, impreuna cu care vor fi dezvoltate idei de business social care sa solutioneze problemele sociale specifice acestor regiuni. Proiectele si initiativele dezvoltate in acest context vor fi sustinute si promovate si dupa incheierea turneului.

Competitia de idei de business social se desfasoara in paralel cu turneul si contine sase etape preliminare nationale si o etapa finala europeana. Competitia presupune participarea cu idei inovatoare de afaceri care sa ofere solutii sustenabile pentru rezolvarea problemelor sociale din Europa Centrala si de Est. Toate informatiile referitoare la Social Business Tour 2010 si participarea la competitie sunt disponibile pe site-ul www.socialbusinesstour.com.