StiriONG – Studiu CRPE: Sa fim rezonabili – Romania si tintele UE de reducere a emisiilor

0

articol din “ACTUALITATEA”

Copenhaga va gazdui pe 6 decembrie summitul mondial privind schimbarea climatica. Centrul Roman pentru Politici Europene a lansat cu aceasta ocazie un studiu care vine ca o pregatire a pozitiilor Romaniei la acest eveniment si in acelasi timp ca o informare pentru opinia publica privind cele mai importante subiecte care vor face agenda pentru Romania in domeniul climatic. 

Pana in prezent, Romania nu am avut politici si pozitii coerente in UE, am participat ca spectatori pasivi in timp ce angajamentele noastre ca stat membru au devenit deja foarte costisitoare. Dar tintele asumate de UE ni se vor aplica si noua, iar strategia 20-20-20 a UE (anumite tinte de reducere a emisiilor pana in 2020 la care UE s-a angajat unilateral, indiferent de decizia de la Copenhaga, vezi descrierea completa in textul raportului) implica deja costuri pentru Romania.

Banca Mondiala estimeaza costul pe care il va suporta Romania pentru a fi in conformitate cu angajamentele luate de UE la 12,5 miliarde euro pana in 2020 (6,1 miliarde de euro pana in 2015). Contributia Romaniei la obiectivele generale ale UE ar consta in principal din cresterea cotei energiei regenerabile si proiecte de eficienta energetica in cladiri rezidentiale, industrie, transport.

Raportul avertizeaza ca o parte din unitatile de generare de energie electrica (de la Turceni, Rovinari, etc) vor trebui sa fie inchise treptat din cauza emisiilor de NOx si SO2 daca nu se fac investitiile pentru ca acestea sa functioneze “curat”, sau vor trebui sa plateasca pentru emisiile suplimentare de CO2. Principala cauza a intarzierilor in investitiile de “curatare” a energiei produse de aceste unitati este faptul ca guvernul nu are bani pentru a efectua aceste investitii costisitoare. 

De asemenea valoarea totala a fondurilor UE disponibile pentru energie este de circa 700 milioane euro, in timp ce investitiile necesare in productia de energie electrica ar fi de pana la 35 de miliarde de euro in urmatorii 10 ani, doar pentru a aduce generarea de energie termica la standardele de eficienta si emisie internationale.

Raportul complet poate fi descarcat AICI!

Raportul este aparut in cadrul proiectului “Romania activa in dezbaterile europene” derulat de Centrul Roman de Politici Europene si finantat de Fundatia Soros in cadrul Initiativei de Politica Externa.