StiriONG – Traian Basescu : UE a dat bani ONG-urilor si “rezultatele se vad”

0

articol din “ACTUALITATEA”

traian-basescu-ue-a-dat-bani-ong-urilo-3337t-9053024

Presedintele, Traian Basescu, a criticat, dupa reuniunea Consiliului European, politica UE care a acordat pana acum mai multa incredere ONG-urilor decat autoritatilor guvernamentale in ce priveste problematica romilor.

 „Pana acum, a spus presedintele, Uniunea Europeana a dat bani ONG-urilor si rezultatele se vad“.

Presedintele a facut desigur aluzie in primul rand la programele de integrare a romilor finantate de Banca Mondiala si de UE, dar care au avut ca pivot Fundatia Soros din Romania. Activitatea acestei organizatii a fost centrata in ultimii ani pe problematica romilor si cele mai multe fonduri proprii au fost dirijate catre proiecte diverse avind insa toate acelasi scop: imbunatatirea conditiilor de viata ale acestei minoritati radical marginalizate. Departamentul guvernamental pentru romi (Agentia Nationala pentru Romi) a fost el insusi, informal, coordonat tot de Fundatie, care a cautat sa-si impuna perspectiva teoretica asupra cailor de urmat.

Declaratia malitioasa a presedintelui („rezultatele se vad“) este insa mai mult decit o intepatura adresata unor parteneri pe care nu i-a simpatizat niciodata. Intre George Soros, care manifesta o preocupare deosebita pentru drama acestor marginali alungati de colo-colo si presedintele Romaniei au existat mari diferente de vederi. Filantropul american a cautat prin intermediul fundatiilor sale sa construiasca o politica regionala (Europa centrala si de sud) bazata in primul rand pe schimbarea perceptiilor sociale asupra romilor si pe mobilizarea societatii civile. In al doilea rand, organizatiile sale au investit direct in constructii de locuinte sociale si in fine, dar nu in ultimul rand, si-au propus sa creeze o elita a romilor, capabila incetul cu incetul sa preia pe cont propriu rolul de a dirija procesul de modernizare si de emancipare sociala.

UE a acordat mai multa incredere Fundatiei Soros si societatii civile decat statului roman, pe care l-a banuit mereu de practici discriminatorii fata de romi, asa cum au aratat de altfel ani de zile rapoartele asociatiilor pentru drepturile omului si cu predilectie rapoartele APADOR-CH privitoare la practicile politienesti.

Sursa: dw-world.de