Branding for Good, un nou fel de a gandi un business

0

Agenția de branding Storience începe anul 2017 cu o nouă strategie de afaceri, repoziționându-se pe Branding for Good, și explică ce înseamnă de fapt noua sa viziune asupra business-ului.

Ce înseamnă Branding for Good?

Brandurile bune sunt cele pentru care succesul comercial și impactul social pozitiv decurg din același plan de afaceri. Ele generează valoare pentru societate prin activitatea lor de bază, nu prin eforturi adiacente, „de weekend” sau de fațadă. Aceste branduri sunt percepute drept responsabile, implicate și credibile, într-o epocă în care oamenii devin tot mai sceptici și mai puțin loiali comercial. Iar contribuția lor la rezolvarea problemelor sociale merge mână în mână cu succesul economic.

Cum arată brandurile de bine?

Bookster – biblioteca pentru corporatiști care încurajează cititul de calitate

Cititul individual joacă un rol esențial în dezvoltarea societății, alături de educația formală. Din păcate, cititul de cărți a pierdut teren în România după ’89 și odată cu utilizarea în masă a Internetului. Bookster a apărut din dorința de a încuraja lectura de calitate – o miză cu impact social care, într-o optică de business clasică, ar fi putut fi văzută drept un obiectiv potrivit pentru un ONG.

Mecanismul e simplu: compania împrumută cărți angajaților din companii contra unui abonament modic plătit de angajatori. Dar Bookster nu e o bibliotecă pasivă, care așteaptă să mergi la ea. Ea vine spre tine cu recomandări, cu provocări, cu rezumate incitante, astfel încât la final de an cititorii să tragă linie și să constate că au citit mai mult decât dacă Bookster nu era. Compania a primit nenumărate mesaje de la cititori care spun că acesta a fost efectul asupra lor.

Dincolo de cantitatea și calitatea lecturii, Bookster mai urmărește un obiectiv: acela de a pune la dispoziție cititorilor și cărți scumpe, pe care aceștia nu și-ar permite să le cumpere, sau pe care nu le-ar găsi în alte biblioteci clasice.

Bookster se apropie de împrumutul cu numărul 1.000.000, are un scor de satisfacție a cititorilor (NPS) de peste 90% și angajații sunt cei care-i conving, de cele mai multe ori, pe angajatori să apeleze la serviciile lor. Astfel, Bookster – o companie cu o miză socială – a devenit totodată un business de succes, a depășit pragul de rentabilitate și continuă să crească.

 

Lead.ro și Treizecizero.ro – site-uri de sport care propun un jurnalism așa cum ar trebui să fie jurnalismul, încurajând respectul față de sportivi, jurnaliști și cititori;

Jurnalismul sportiv suferă cot la cot cu cel generalist: scriitura de calitate și standardele deontologice sunt deseori scăpate din vedere, „actorii” despre care se scrie (sportivii, în speță) ajung mult prea frecvent subiect de scandal, zona de comentarii de pe site-uri propagă un discurs al urii, cititorii sunt agresați vizual cu bannere care nu țin cont de experiența lor.

Pe acest fundal, site-ul de tenis Treizecizero.ro și site-ul de sport Lead.ro fac un contrast puternic: și-au propus să practice un jurnalism corect, să reabiliteze sportivul și să respecte experiența cititorului. Ambele site-uri urmăresc să educe publicul prin analize, comentarii, materiale educative despre tacticile, logistica, istoria și managementul sporturilor abordate. Apoi, publicațiile și-au asumat misiunea de a promova sportul românesc: îi urmează pe „ai noștri” la cele mai importante competiții din lume și scriu despre juniorii români și drumul lor atât de greu de la primii pași pe teren la profesioniști. Scriitura lor susține sportivii, nu îi defăimează. La nevoie, jurnaliștii celor două publicații au făcut fact-checking (pentru restul industriei) și au demontat prejudecăți și acuze inventate, propagate prin alte canale. Pe Treizecizero, cititorii au primit un spațiu de interacțiune civilizat, un forum moderat unde calitatea comentariilor impresionează pe oricine. Și lista poate continua.

Adrian Țoca, co-fondator al ambelor publicații, spune că „sportul e una dintre cele mai bune căi de a ajunge la oameni și de a contribui la formarea lor prin povești care inspiră”. Această viziune despre jurnalismul sportiv, urmată cu încăpățânare, face ca cele două branduri să fie recunoscute ca stând de partea binelui.

ISHO – noul cartier din inima Timișoarei care schimbă în bine fața și viața orașului.

ISHO este un nou cartier în centrul Timișoarei, care va acoperi o „cicatrice” lăsată de o fostă fabrică. Acest cartier a fost gândit fără lăcomia specifică industriei de real estate. O parte din suprafața lui va fi donată pentru închiderea inelului 4 de circulație al Timișoarei, proiect care include și construirea unui pod peste râul Bega. Cartierul va cuprinde zone de relaxare amenajate pentru întreaga comunitate timișoreană, nu doar pentru locuitorii cartierului. Clădirea de birouri din cartier va avea cea mai înaltă clasă de certificare verde acordată unui proiect construit în afara Capitalei. Cele mai bune materiale vor fi folosite în construirea blocurilor de locuințe, contrastând cu nivelul de calitate al multor blocuri noi. În plus, clădirile vor fi dispuse în așa fel încât fiecare apartament să aibă o priveliște plăcută. Cu alte cuvinte, ISHO va fi un cartier construit cu simț de responsabilitate față de comunitate și de aceea e un brand bun. L-am numit ISHO pentru că acesta e mijlocul numelui Timișoara, și prin asta am transmis ideea de cartier care nu e doar amplasat central, ci și important pentru comunitate.

„Storience a ales să treacă de partea brandurilor bune pentru că viitorul aparține companiilor care înțeleg că nu trebuie să aleagă între a face bine și a o duce bine. De fapt, aducerea împreună a celor două obiective în planul de afaceri este singurul scenariu în care ne mai putem gândi la viitor pe termen lung, într-o lume cu resurse limitate și cu discrepanțe sociale atât de mari încât tensiunile și conflictul devin inevitabile”, a declarat Adriana Liuțe, Managing Partner la Storience.

Importanța și motive pentru care să adopți o nouă strategie pentru business-ul tău:

  •  80% dintre directorii executivi de companii cred că angajarea într-o cauză socială este un diferențiator în industria lor (studiu Accenture, 2016, realizat pe un eșantion de 1.000 de respondenți);
  • 66% dintre consumatori, dintre care 73% mileniali, spun că sunt dispuși să plătească mai mult pentru produsele unor branduri sustenabile (studiu Nielsen, 2015, realizat pe un eșantion de 30.000 de persoane);
  • în opinia a 85% dintre oameni, companiile sunt la fel de responsabile ca guvernele pentru îmbunătățirea vieții lor; cu toate astea, 72% cred că brandurile nu reușesc să facă acest lucru (studiu Accenture/Havas Media, 2014, realizat pe un eșantion de 30.000 de oameni).