Fundatia eMAG sustine echipa Romaniei in cel mai mare concurs international de programare

0

Cinci dintre cei mai buni programatori romani vor pleca vineri in Rusia pentru a participa la tabara de pregatire a celui mai mare concurs international de programare la nivel universitar. Cu know-how-ul acumulat acolo, membrii echipei, printre care se numara fosti olimpici internationali care au lucrat pentru Google si Twitter, spera sa poata transforma industria locala de IT.

ACM ICPC este cel mai mare concurs international de programare la nivel universitar, o competitie cu o traditie de peste 40 de ani in cadrul careia se infrunta reprezentantii celor mai bune universitati din lume.

Spre deosebire de Olimpiadele Internationale de informatica, ACM ICPC este un concurs pe echipe alcatuite din cate trei studenti, care trebuie sa lucreze impreuna, la un singur calculator, pentru rezolvarea a cat mai multe probleme in intervalul celor cinci ore de concurs. Incepand cu 1997, IBM a devenit sponsorul oficial al competitiei, iar anul trecut s-au inscris in concurs peste 10.000 de echipe din peste 2.000 de universitati din intreaga lume. In ultimii 10 ani, echipa Romaniei s-a calificat de patru ori in finala ACM ICPC.

 “Pana acum, Romania s-a clasat la acest concurs undeva in prima treime a clasamentului. Un rezultat onorabil, dar nu suficient de bun, daca luam in calcul potentialul si rezultatele programatorilor romani. Anul acesta, tintim un loc in primele 10 locuri, cu ajutorul taberei de pregatire de la Petrozavodsk”, spune Marius Dumitran, antrenorul echipei UniBucBigDawgs, care va reprezenta Romania in finala din luna iunie a concursului. 

Tabara de la Petrozavodsk este recunoscuta ca fiind unul din cele mai bune evenimente de pregatire de la acest nivel. Echipa Romaniei va participa pentru prima oara  la aceasta tabara anul acesta, intre 25 ianuarie si 5 februarie, cei trei membri ai echipei UniBucBigDawgs urmand sa ia parte la concursurile zilnice de programare si sa asiste la conferintele sustinute de profesori de la cele mai bune universitati.

“Oportunitatea de a invata alaturi de cei mai buni din lume este imensa. Ceea ce ne dorim cel mai mult este sa putem aduce inapoi in tara know-how-ul de acolo, astfel incat sa il putem da mai departe elevilor si studentilor pe care ii antrenam”, spune Dumitran care imbina munca de preparator la Facultatea de Informatica de la Universitatea Bucuresti  cu studiile doctorale si  a lucrat la Twitter si la biroul din Zürich al Google.

 “Fiecare dintre noi a primit oferte tentante de la facultati si companii din afara tarii”, spune Andrei Grigorean, cel de-al doilea antrenor al echipei, care a bifat si el doua internship-uri la sediul central al Google din Mountainview. „Insa, ceea ce ne-am dori de fapt ar fi sa putem pune umarul la dezvoltarea industriei de IT din Romania, prin construirea unor programe avansate de pregatire a programatorilor de la noi din tara.”

Impreuna cu cei trei membri ai echipei, Andrei Grigorean si Marius Dumitran administreaza Infoarena.ro, o platforma online de programare infiintata cu scopul de a-i ajuta pe elevi si studenti sa isi perfectioneze cunostintele despre programare si sa se pregateasca pentru concursurile nationale si internationale de informatica. In paralel, acestia predau saptamanal cate doua cursuri deschise publicului larg la Facultatea de Matematica si Informatica.

“Nu poate fi o coincidenta faptul ca, in toate tarile ale caror echipe se afla in varful clasamentului concursului ACM ICPC,  s-au deschis birouri ale marilor companii de programare: in Polonia, care e an de an in varful clasamentului, Google si-a deschis recent doua birouri, iar in Ucraina aceeasi companie a achizitionat recent un start-up de peste 30 milioane de euro”, spune Tudor Vlad, presedintele Fundatiei eMAG. “Am decis sa sponsorizam echipa Universitatii Bucuresti pentru ca ceea ce fac ei este in linie cu intentia noastra de a sprijini excelenta academica din Romania, dar si pentru ca intelegem cat de important este accesul programatorilor romani la un nivel de pregatire care deocamdata nu exista la noi. Un centru de pregatire asemanator cu cel din Rusia ar putea dezvolta exponential industria de IT din Romania.”

Anul acesta, Universitatea Bucuresti va fi reprezentata la finala de la Sankt Petersburg din luna iunie de o echipa din care fac parte trei olimpici nationali si internationali: Adrian Budau, medaliat cu aur si cu de argint la Olimpiada Internationala de Informatica din 2011 si 2012, Mihai Calancea, medaliat cu bronz de la Turneul International de la Shumen si Serban Stan, care a strans trei medalii de argint si doua de bronz la Olimpiadele Europene.