Fundatia Vodafone Romania sustine Fundatia de Sprijin Comunitar din Bacau pentru desfasurarea unui nou program „Alaturi de bunicii uitati”

0

Fundatia Vodafone Romania si Fundatia de Sprijin Comunitar din Bacau anunta lansarea programului “Alaturi de bunicii uitati”, pentru sprijinirea persoanelor in varsta din Bacau. Prin acest program, varstnicii din municipiul Bacau, cu probleme de sanatate sau aflati in dificultate, vor beneficia de servicii de asistenta medicala si ingrijire la domiciliu, servicii speciale de recuperare si servicii de asistenta sociala. Proiectul se va desfasura pe parcursul unui an, iar Fundatia Vodafone Romania este principalul finantator, cu o investitie de 46.000 euro. Finantatorii din sectorul institutional sunt Consiliul Local Bacau, Casa de Asigurari de Sanatate si Ministerul Muncii, valoarea totala a proiectului ajungand la 88.100 euro.

„Suntem foarte incantati ca am putut veni in sprijinul celor peste 800 de persoane in varsta din Bacau, aflate in ingrijirea celor de la Fundatia pentru Sprijin Comunitar. In cei 16 ani de activitate de cand Fundatia Vodafone Romania activeaza, am derulat sute de programe in beneficiul batranilor. Iar cu fiecare proiect pe care il facem, transformam in realitate misiunea Fundatiei noastre, aceea de a imbunatati vietile oamenilor”,  a declarat Angela Galeta, Director Fundatia Vodafone Romania.

 „Fundatia de Sprijin Comunitar desfasoara programe de ingrijire a varstnicilor inca din anul 1997 in urma identificarii  acestei nevoi in cadrul comunitatii. Toate aceste servicii sunt oferite de catre profesionisti, FSC fiind prima organizatie din Moldova acreditata sa ofere acest gen de servicii de ingrijire la domiciliu. Parteneriatul cu Fundatia Vodafone Romania ne da posibilitatea dezvoltarii serviciilor adresate acestei categorii sociale dezavantajate, raspunzand astfel nevoilor comunitatii din care facem parte”, a spus Gabriela Achihai, Presedinte Fundatia de Sprijin Comunitar.

Programul „Alaturi de bunicii uitati” asigura continuitatea serviciilor medicale si dupa externalizarea pacientului din spital, oferind servicii complete si specializate care presupun preluarea pacientului externalizat, acordarea de servicii medicale, sociale si de ingrijire la domiciliu, apoi recuperarea si reintegrarea persoanei in cadrul Centrului de Zi sau in cadrul complexului rezidential Satul Seniorilor Milly din Buhusi.

Serviciile de asistenta medicala desfasurate de Fundatia de Sprijin Comunitar (FSC) sunt acreditate de catre Casa de Asigurari de Sanatate, astfel incat toate activitatile sunt desfasurate in conformitate cu cele mai riguroase standarde in domeniu. Aceste servicii sunt asigurate de asistente medicale specializate si cu experienta in domeniu, avand ca scop urmarea si finalizarea cu succes a tratamentelor medicale recomandate de catre medicii curanti.

Ingrijirea la domiciliu este un alt serviciu oferit persoanelor in varsta de acest proiect, prin care asistenti medicali si ingrijitoare calificate efectueaza vizite regulate la domiciliul batranilor suferind de diverse afectiuni, pentru a-i sprijini la menajul locuintei, ingrijirea si igiena corporala, pregatirea si servirea mesei sau chiar la cumparaturile zilnice. In aceasta activitate, ingrijitoarele FSC se vor bucura de sprijin din partea voluntarilor Vodafone din Bacau si ai voluntarilor FSC.

De asemenea, prin acest proiect, batranii vor beneficia si de servicii speciale in cadrul Centrului de zi “Dr. Stefan Ciobanu”, deschis in anul 2002. Aici, varstnicii pot participa la activitati recreative, de socializare dar si de recuperare – gimnastica medicala, kinetoterapie. Un pachet similar de servicii va fi oferit si rezidentilor din Satul Seniorilor Milly situat in Buhusi, centru deschis de FSC in primavara anului trecut.

Proiectul are si o componenta educationala care isi propune  promovarea unei imagini a varstnicilor ca persoane active, dornice si capabile de o viata sociala normala, in ciuda dificultatilor materiale sau medicale pe care le intampina. Acest lucru va fi realizat prin organizarea unei trupe de teatru a seniorilor care va sustine un mini-turneu la centre si programe similare din regiune, in vederea promovarii creativitatii si atitudinii pro-sociale la varsta senioratului.

O alta componenta importanta a acestui proiect este promovarea voluntariatului in randul comunitatii si mai ales al adolescentilor si tinerilor din Bacau, pentru serviciile de asistenta sociala.

Colaborarea dintre Fundatia Vodafone Romania si Fundatia de Sprijin Comunitar din Bacau a inceput inca din anul 2007, prin sustinerea a diverse proiecte de voluntariat si a serviciilor de ingrijire la domiciliu varstnici. Cea mai cunoscuta colaborare intre cele doua organizatii se leaga de desfasurarea anuala a Galei Voluntarului Bacauan, la care Fundatia Vodafone este partener traditional de 5 ani.