Integrarea aspectelor de responsabilitate sociala in codurile de etica ale institutiilor publice: utila si obligatorie?

0

Exista putine subiecte din domeniul managementului care sa fi suscitat mai multe controverse si dezbateri decat responsabilitatea sociala a companiilor. De la proiecte caritabile, la filantropie corporativa, cause-related marketing sau social marketing, la antreprenoriat social – exista cu siguranta o evolutie a felului in care organizatiile de toate tipurile si din toate domeniile au inteles sa raspunda felului in care influenteaza mediul in care isi desfasoara activitatea. Care este insa viitorul responsabilitatii sociale? Ce rol vor avea Statul, Societatea Civila sau Piata in a defini acest viitor?

Cea de-a opta masa rotunda organizata la initiativa „Actionam responsabil! – Reteaua sociala RSC” (joi, 27 iunie) a avut ca tema „Viitorul Responsabilitatii Sociale” si a reunit aproximativ 20 de participanti – reprezentanti ai autoritatilor publice, ai companiilor, ai partenerilor sociali si ai organizatiilor non-guvernamentale.

Pe agenda evenimentului s-au regasit, printre altele, urmatoarele teme de dezbatere:

  • rolul statului si al reglementarilor europene si internationale in promovarea responsabilitatii sociale – instrumente, facilitati si stimulente pentru promovarea RS;
  • rolul corporatiilor in promovarea responsabilitatii sociale la nivel de IMM-uri – chain of reaction;
  • rolul societatii civile si al economiei sociale in promovarea si punerea in practica a principiilor responsabilitatii sociale;
  • rolul cetatenilor si consumatorilor responsabili.

Printre principalele puncte atinse in timpul discutiilor s-a aflat si Strategia Nationala de Responsabilitate Sociala. Majoritatea participantilor la masa rotunda au pledat pentru elaborarea unui nou plan de actiuni, la care sa contribuie atat companiile, cat si partenerii sociali si organizatiile societatii civile, in contextul in care multe din termenele din actuala Strategie Nationala de Responsabilitate Sociala nu au fost respectate.

Totodata, s-a cazut de acord asupra faptului ca in strategia nationala de responsabilitate sociala trebuie incluse si prevederile strategiei nationale de dezvoltare durabila, precum si un model eficient de control si audit, care ar putea fi preluat, de ce nu, din Strategia Nationala Anti-coruptie.

S-a adus in discutie si posibilitatea realizarii unui raport de sinteza a pozitiei tuturor actorilor relevanti din domeniu, realizat in urma unei audieri publice pe tema responsabilitatii sociale,  si, eventual, construirea unei coalitii puternice in domeniu, care sa contribuie eficient la imbunatatirea cadrului legal actual.

In ceea ce priveste implicarea mai activa a institutiilor publice in problematica responsabilitatii sociale, s-a propus includerea unui nou criteriu, cel al integrarii responsabilitatii sociale, in legea referitoare la SCIM (Standarde de Control Intern Managerial: 946/2005), precum si revizuirea codurilor de etica ale institutiilor publice si completarea lor pentru a integra toate aspectele responsabilitatiii sociale.

Un accent important in cadrul discutiilor s-a pus si pe integrarea transversala a principiilor responsabilitatii sociale in toate organizatiile, de la institutiile statului si ONG-uri, pana la corporatii si IMM-uri.

Nu in ultimul rand, participantii la masa rotunda au dezbatut si oportunitatea realizarii unei marci de RS care sa recunoasca si sa diferentieze organizatiile care integreaza principiile responsabilitatii sociale in toate operatiunile.

Masa rotunda face parte dintr-un demers mai amplu in cadrul caruia ne-am propus aprofundarea subiectelor relevante cu privire  la rolul pe care statul poate sa il joace, prin politici publice, in promovarea responsabilitatii sociale, identificate in urma conferintei „Rolul statului in promovarea responsabilitatii sociale”. Obiectivul final este configurarea unui program de initiative de advocacy pentru imbunatatirea cadrului legal si pentru o mai buna utilizare a resurselor in ceea ce priveste promovarea responsabilitatii sociale in Romania, sub toate aspectele ei.