Lafarge Romania prezinta primul Raport local de Dezvoltare Durabila

0

Lafarge Romania a realizat primul Raport de Dezvoltare Durabila la nivel de tara care descrie abordarea, performanta și angajamentele companiei in anul 2012. Documentul a fost intocmit pe baza standardului GRI 3.1 (Global Reporting Innitiative), Lafarge selectand din peste 80 de indicatori, aproximativ 40 pe care i-a raportat, in urma consultarii partilor interesate (angajati, clienti, furnizori, autoritati, societate civila etc). Peste 30 de angajati, de pe diferite pozitii manageriale si din toate departamentele functionale si operationale, au contribuit la realizarea acestui raport.

”Suntem constienti ca activam intr-o industrie cu impact economic, social si de mediu in zonele si in comunitatile in care ne desfasuram activitatea. Ne preocupa modul in care putem spori efectele pozitive ale activitatii noastre si cautam formule de a le reduce la minim pe cele negative”, spune Ruxandra Bandila, Director Strategie, Dezvoltare si Relatii Institutionale in cadrul Lafarge Romania. ”Imbunatatirea eficientei energetice este urmarita atat la nivelul proceselor noastre industriale, cat si in propunerile pe care le avansam proiectantilor si arhitectilor interesati de constructii sustenabile. De asemenea, in comunitatile locale vrem sa contribuim la dezvoltarea economica nu doar prin angajarea fortei de munca, dar și prin sustinerea unor initiative care creeaza locuri noi de munca si valoare pentru comunitate. Acestea sunt doar doua exemple privind demersurile la care ne-am angajat in Romania pe termen mediu si lung.”

Ambitiile de Dezvoltare Durabila asumate de Grupul Lafarge pentru anul 2020 ilustreaza contributia companiei fata de un viitor sustenabil, fiind structurate in jurul a trei axe principale:

Dezvoltarea Comunitatilor – prin sanatate si securitate in munca, diversitatea de gen in structurile de conducere ale companiei, actiuni de voluntariat si crearea de locuri de munca la nivel local;

Constructii Sustenabile – prin facilitarea accesului populatiei la locuinte accesibile si durabile cu ajutorul produselor si serviciilor Lafarge;

Dezvoltarea Economiei Circulare – prin reducerea emisiilor poluante, utilizarea combustibililor non-fosili pentru reducerea consumului de energie si folosirea materialelor reciclate pentru conservarea resurselor naturale.

”Procesul de colectare si validare a informatiilor din raport a constituit un prilej de a intra in dialog cu diverse categorii de parti interesate de activitatea Lafarge Romania”, spune Horia Domnariu, Director Program CSR, Asociatia pentru Relatii Comunitare. ”Punctele de vedere exprimate in cadrul discutiilor au fost preponderent favorabile si au evidentiat ca aceasta companie este serioasa cu privire la angajamentele si practicile in domeniul dezvoltarii durabile. In acelasi timp, trebuie spus si ca mai exista lucruri de facut si aspecte de imbunatatit. E important ca evolutiile cu privire la aceste situatii sa fie evidentiate in raportarile viitoare. Speram ca acest drum al transparentei, pe care Lafarge a inceput sa-l parcurga, sa creasca miza in ceea ce priveste performanta non financiara si sa contribuie la realizarea transformarilor pozitive pe care le dorim cu totii, in mediu si societate. Felicitari Lafarge si incurajam si alti actori din domeniul industrial si nu numai, sa le urmeze exemplul.” 

Incepand cu acest an, Lafarge Romania se angajeaza la raportarea periodica de sustenabilitate, folosind procesul de consultare a stakeholderilor sai si mizand pe imbunatatirea performantei sale economice, de mediu si sociale, de la un an la altul.

La nivel international, Lafarge realizeaza raportari despre actiunile de protectie a mediului si de responsabilitate sociala corporativa de mai bine de 10 ani, primul Raport de Dezvoltare Durabila al Grupului fiind lansat in anul 2000.

Raportul este disponibil pe website-ul www.lafarge.ro.