MASA ROTUNDA: Consumul responsabil

0

46% dintre consumatori sunt dispusi, cel putin la nivel declarativ, sa plateasca in plus pentru produsele si serviciile companiilor care deruleaza programe de RSC, potrivit unui studiu realizat recent de The Nielsen Company in 56 de tari, printre care si Romania. Cresterea numarului celor care prefera companiile responsabile poate genera in randul acestora un interes crescut pentru dezvoltarea unor operatiuni de business in acord cu valorile sustenabilitatii.

Ce rol are educatia in promovarea unui consum etic?

Tema mesei rotunde, programate pentru data de 30 aprilie 2013, in cadrul proiectului „Actionam responsabil! – Reteaua sociala RSC”, este Consumul responsabil si are ca rol identificarea modalitatilor prin care consumatorul final – cel care dicteaza competitivitatea unui business – poate fi orientat catre un consum responsabil.

Se va realiza si un portret al consumatorului roman, conturat in jurul criteriilor in baza carora isi aleg produsele si serviciile, urmarindu-se in ce masura suntem capabili sa facem alegeri bazate pe implicatiile etice ale actiunilor noastre, dincolo de analiza cost-beneficiu si impactul direct si imediat asupra propriei persoane.

Analiza comportamentului de consum va tine cont si de cat ar fi dispusi romanii sa plateasca in plus si, mai ales, pentru ce anume, in contextul in care consumul responsabil poate fi asociat adesea cu o serie de costuri mai mari.

Se vor cauta si prezenta exemple de buna practica in ceea ce priveste incurajarea consumului responsabil atat in Romania, cat si la nivel international, punandu-se accent pe rolul marilor companii, dar si al statului, in educatia consumatorilor in vederea consumului responsabil.

Ce impact au evaziunea, publicitatea inselatoare sau lipsa transparentei non-financiare a agentilor economici asupra romanilor si obiceiurilor lor de consum?

Masa rotunda „Consumul responsabil” face parte din seria de mese rotunde organizate sub titlul „Probleme si solutii pentru stimularea responsabilitatii sociale in Romania”. Obiectivul final al acestui demers este configurarea unui program de intiative de advocacy pentru imbunatatirea cadrului legal si pentru o mai buna utilizare a resurselor in ceea ce priveste promovarea responsabilitatii sociale in Romania, sub toate aspectele ei.

In acest sens, vor fi invitati la dezbateri reprezentanti ai sistemului public, reprezentanti ai mediului privat si membri ai societatii civile. In total, mesele rotunde vor reuni peste 120 de lideri de opinie din Romania.

follow_stiriong-4789846