MASA ROTUNDA Raportarea RSC – impusa sau voluntara? Pro si contra reglementarii

0

Danemarca a introdus in 2008 obligativitatea raportarii anuale pe teme de responsabilitate sociala corporativa, iar acest lucru a avut un efect de catalizator asupra activitatilor de RSC. Dintre cele 1.100 de companii afectate de aceasta lege, 97% au facut raportari in anul urmator, in contextul in care 43% dintre ele raportau pentru prima data. Statul francez a adoptat recent noi prevederi legislative care obliga companiile sa raporteze informatiile privind impactul de mediu si social. In plus, noua lege impune ca aceste informatii sa fie verificate de o terta parte autorizata.

La finalul anului 2012, 6.000 de companii de la nivel global au realizat raportari de RSC, 95% dintre ele respectand principiile GRI.

Tema mesei rotunde ce va avea loc pe data de 04 aprilie 2013 in cadrul proiectului „Actionam responsabil! – Reteaua sociala RSC” este Raportarea RSC – impusa sau voluntara? Pro si contra reglementarii. Plecand de la prezentarea si analiza exemplelor de buna practica atat de la nivelul altor state, cat si de la nivelul Romaniei, vom urmari sa identificam beneficiile raportarii activitatilor de responsabilitate sociala.

O analiza a reglementarilor si a standardelor de raportare existente la nivel european in domeniul raportarii responsabilitatii sociale si a modului in care acestea pot fi aplicate la contextul socio-economic romanesc, ne va oferi cadrul propice pentru propunerea de masuri eficiente in vederea stimularii acestei practici in randul diferitelor tipuri de organizatii din Romania.

O alta tema de interes de pe agenda mesei rotunde este cea referitoare la stabilirea gradului in care practica raportarii responsabilitatii sociale poate fi asumata de catre IMM-urile si autoritatile publice din Romania. In acest sens, va fi analizata aplicabilitatea standardelor de responsabilitatea sociala la nivelul unor organizatii de dimensiuni mai mici, de tipul IMM-urilor si posibilitatea adoptarii unor sisteme personalizate de raportare.

Masa rotunda „Raportarea RSC – impusa sau voluntara? Pro si contra reglementarii.” face parte din seria de mese rotunde organizate sub titlul „Probleme si solutii pentru stimularea responsabilitatii sociale in Romania”. Obiectivul final al acestui demers este configurarea unui program de intiative de advocacy pentru imbunatatirea cadrului legal si pentru o mai buna utilizare a resurselor in ceea ce priveste promovarea responsabilitatii sociale in Romania, sub toate aspectele ei.

In acest sens, vor fi invitati la dezbateri reprezentanti ai sistemului public, reprezentanti ai mediului privat si membri ai societatii civile. In total, mesele rotunde vor reuni peste 120 de lideri de opinie din Romania. 

follow_stiriong-9056429