Obligativitatea raportarii activitatii de RSC si sisteme de raportare adaptate

0

Danemarca a introdus in 2008 obligativitatea raportarii anuale pe teme de responsabilitate sociala corporativa, iar acest lucru a avut un efect de catalizator asupra activitatilor de RSC. Dintre cele 1.100 de companii afectate de aceasta lege, 97% au facut raportari in anul urmator, in contextul in care 43% din ele raportau pentru prima data. Statul francez a adoptat recent noi prevederi legislative care obliga companiile sa raporteze informatiile privind impactul de mediu si social. In plus, noua lege impune ca aceste informatii sa fie verificate de o terta parte autorizata.

Care este situatia in Romania si cum ar trebui sa ne pozitionam din perspectiva reglementarii raportarii de RSC?

Cea de-a cincea masa rotunda organizata la initiativa „Actionam responsabil! – Reteaua sociala RSC” (joi, 4 aprilie) a avut ca tema „Raportarea RSC – impusa sau voluntara? Pro si contra reglementarii” si a reunit aproximativ 20 de participanti – reprezentanti ai autoritatilor publice, ai companiilor, ai partenerilor sociali si ai organizatiilor non-guvernamentale.

Pe agenda evenimentului s-au regasit, printre altele, urmatoarele teme de dezbatere:

  • Contextul la nivel european in ceea ce priveste raportarea responsabilitatii sociale;
  • Cine si ce ar trebui sa raporteze? Solutii pentru raportarea responsabilitatii sociale la nivel de IMM-uri. Raportarea responsabilitatii sociale de catre autoritatile publice;
  • Raportarea responsabilitatii sociale – intre initiativa voluntara si obligatie legala;
  • Masuri pentru stimularea raportarii responsabilitatii sociale a organizatiilor.

Dincolo de consensul asupra necesitatii publicarii de informatii cu privire la impactul social si de mediu al companiilor, o problema importanta ridicata de catre participantii la masa rotunda a fost cea referitoare la caracterul pe care ar trebui sa il aiba raportarea de CSR. In acest sens, majoritatea celor prezenti la dezbatere au fost de parere ca este nevoie de o reglementare in acest domeniu, idee de altfel promovata si la nivel european (Comisia Europeana a anuntat ca pregateste o propunere de directiva in acest sens).

Raportarea cu privire la responsabilitatea sociala ar trebui impusa, in primul rand companiilor mari, dar si autoritatilor publice si companiilor de stat. In ceea ce priveste IMM-urile, este necesar ca acestea sa raporteze, insa dupa un sistem de indicatori adaptat dimensiunii lor si trebuie avut in vedere ca o astfel de masura sa nu aiba impact asupra performantei lor economice.

Pe de alta parte, cei care sustin caracterul voluntar al raportarii sunt de parere ca responsabilitatea sociala ar trebui sa se incadreze intr-o alta paradigma, cea a valorilor, a educatiei si a angajamentului fata de dezvoltarea sustenabila.

De asemenea, a fost subliniat rolul important al educatiei individuale in spiritul consumului responsabil. Piata si fiecare individ in parte trebuie sa actioneze ca un factor de presiune si sanctiune a comportamentelor iresponsabile ale companiilor.

Sinteza dezbaterii va fi publicata pe website-ul www.actionamresponsabil.ro.

Programul urmatoarelor mese rotunde din cadrul seriei „Probleme si solutii pentru stimularea responsabilitatii sociale in Romania” este urmatorul:

Consumatorul responsabil – 30 aprilie;

Instrumente, facilitati si stimulente pentru promovarea responsabilitatii sociale a organizatiilor – 21 mai;

Responsabilitatea sociala in scoli si universitati – 18 iunie;

Viitorul responsabilitatii sociale – 9 iulie.

Organizatiile reprezentate in cadrul mesei rotunde: autoritati publice – Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, Secretariatul General al Guvernului; companii – Procert Laboratory, KPMG; parteneri sociali – UGIR; organizatii non-guvernamentale – Romanian American Foundation, Aspen Institute, ActiveWatch, Academia de Advocacy.

Masa rotunda „Raportarea RSC – impusa sau voluntara? Pro si contra reglementarii” face parte din seria de mese rotunde organizate sub titlul „Probleme si solutii pentru stimularea responsabilitatii sociale in Romania”. Obiectivul final al acestui demers este configurarea unui program de intiative de advocacy pentru imbunatatirea cadrului legal si pentru o mai buna utilizare a resurselor in ceea ce priveste promovarea responsabilitatii sociale in Romania, sub toate aspectele ei.

In acest sens, vor fi invitati la dezbateri reprezentanti ai sistemului public, reprezentanti ai mediului privat si membri ai societatii civile. In total, mesele rotunde vor reuni peste 120 de lideri de opinie din Romania. 

follow_stiriong-6107074