Top 5 tehnici de motivare a angajatilor pentru a se implica in campanii de CSR, prezentate de BRD si Hope and Homes for Children

0

In campaniile de Responsabilitate Sociala Corporativa (CSR) cei mai multi dintre angajati reactioneaza daca sunt implicati emotional si au sentimentul ca ceea ce fac ei este util oamenilor din jur. In cadrul unui eveniment Social Link care a avut tema “CSR Employee engagement – tactici, implementare si rezultate”, Cosmina Frincu, Sponsorship & Social Affairs Manager al BRD Groupe Société Générale si Stefan Darabus, director regional pentru Europa Centrala si de Sud al Hope and Homes for Children au vorbit despre cum pot fi incurajati angajatii sa doneze in cadrul unui program de CSR, dar si despre elementele esentiale de care au nevoie salariatii pentru a lucra eficient, intr-o echipa unita.

Scopul principal al dezbaterii in care au fost implicati cei doi a fost acela de a determina daca exista diferente intre motivarea angajatilor din mediul non-guvernamental si a celor din mediul corporate.

Reprezentant al mediului non-guvernamental, Stefan Darabus a subliniat ca angajatii au nevoie sa se simta incurajati, sa fie implicati emotional si sa aiba sentimentul ca le sunt utili celor din jur. De asemenea, motivatia este generata si de crearea unui mediul familial in cadrul organizatiei unde angajatul sa se poata simti in siguranta.

In top cinci tehnici de motivare enumerate de Stefan Darabus se numara: setul de valori comune intre angajat si organizatie, respectul acordat fiecarui membru al organizatiei, deschiderea catre propunerile din partea angajatilor, recunoasterea meritelor acestora si sustinerea in momentele de cumpana din campanie, cand angajatul trebuie incurajat si asigurat ca munca lui este importanta pentru atingerea scopului final al campaniei.

“Nimic nu ne poate face fericiti asa cum ne poate face emotia si sentimentul ca le suntem utili oamenilor din jur. Cu totii avem nevoie sa fim iubiti, apreciati, recunoscuti, incurajati. La locul de munca angajatii au nevoie sa simta ca pot avea incredere, sa se simta in siguranta. Asa isi pot asuma riscul de a face lucruri noi, iar de aici vine inovatia”, a spus Stefan Darabus, director regional, Europa Centrala si de Sud, Hope and Homes for Children. Organizatia, cu o echipa de numai 36 de oameni, este prezenta de 17 ani in Romania, timp in care a a contribuit direct la inchiderea a peste 50 de orfelinate de tip vechi din intreaga tara. HHC Romania activeaza intens in prevenirea separarii copilului de familie, iar obiectivul principal este ca pana in 2020  sa elimine institutionalizarea copiilor la nivel national.

Cosmina Frincu a explicat ca, in mediul corporate, pentru a incuraja angajatii sa actioneze intr-o campanie de CSR, e nevoie sa gasesti subiecte de interes pentru un numar cat mai mare de persoane, dar si activitati sau pasiuni care ii unesc pe oameni in comunitati, cum ar fi sportul, teatrul sau muzica. De exemplu, BRD a fost alaturi de HHC Romania la Maratonul International din octombrie 2014 si la editia din mai a Semimaratonului Bucuresti, unde a avut cea mai mare echipa de alergatori a unei companii. Pentru fiecare dintre ei, alti 5 angajati ai bancii s-au inscris in programul de donatii lunare, sumele stranse fiind apoi dublate de catre banca si donate in beneficiul copiilor sprijiniti de Hope and Homes for Children Romania.

“La BRD avem 1500 de angajati implicati in programul de donatii salariale. Ne-am gandit sa alegem programe care se reprezinta o investitie in viitorul beneficiarilor, programe axate pe educatie. Am cautat un ONG cu acoperire nationala care sa propuna o schimbare de paradigma si am vazut in Hope and Homes for Children Romania o organizatie care vrea sa schimbe un sistem, asa ca am ales sa lucram cu ei si sa contribuim si noi la aceasta schimbare”, a spus Cosmina Frincu.

Ca urmare a sprijinului si a contributiei din partea salariatilor BRD, pana in prezent 230 de copii au intrat in programul de preventie a separarii copilului de familie si a abandonului scolar, 302 copii au participat la activitati educative non-formale, 70 de tineri au parasit sistemul de protectie a copilului si au inceput o viata independenta si 38 de profesionisi din sistemul de protectie a copilului au fost instruiti.

Conferinta din 18 iunie a facut parte din seria evenimentelor Social Link, un proiect de responsabilitate sociala coordonat de Social Responsibility Magazine. Concluzia, in urma acestei dezbateri a fost ca nu exista diferente intre mediul corporate si non-guvernamental atunci cand vine vorba despre motivarea angajatilor pentru a se implica in campanii de CSR, topul tehnicilor de motivare fiind urmatorul:

1.      Deschiderea organizatiei fata de valorile personale ale angajatului si integrarea acestora in campaniile in care urmeaza sa fie implicati;

2.      Crearea unui climat organizational care sa ofere angajatilor sentimentul de siguranta;

3.      Crearea unor programe de CSR care sa acopere interesele cat mai multor angajati;

4.      Implementarea de campanii cu acoperire nationala care sa aiba efect asupra unui numar cat mai mare de oameni;

5.      Implicarea directa a angajatilor in aceste campanii, nu numai prin intermediul donatiilor salariale.

***

Evenimentul a fost gazduit de Conceptual Lab.

Co-organizator: Quartz Media Production

PARTENERI MEDIA: Social Responsibility Magazine, ABC Antreprenori, Romania Pozitiva, Big City Life, Educativa, EDMUNDO, PRIME Romania, Calendar Evenimente, Nonguvernamental.

Despre Social Link

Social Link este un proiect de responsabilitate sociala coordonat de Social Responsibility Agency in parteneriat cu Social Responsibility Magazine. Prin intermediul lui, initiatorii isi propun sa incurajeze dezvoltarea conceptului de responsabilitate sociala in Romania prin facilitarea dialogului, fata in fata, intre cei care initiaza proiecte de responsabilitate sociala si cei care ar putea sa le finanteze, precum si intre posibilii parteneri in elaborarea acestui gen de proiecte. Social Link militeaza pentru un dialog continuu si constant intre reprezentanti ai mediului companiilor, ONG-urilor, dar si ai mediului politic.