Fondul de Mobilitate Romania – Republica Moldova – oportunitate pentru organizatiile societatii civile

0

Federatia ONG pentru Dezvoltare – FOND in parteneriat cu Ministerul roman al Afacerilor Externe – MAE a lansat in data de 15 martie a.c. etapa pilot a Fondului de Mobilitate pentru Experti Romania – Republica Moldova. Aceasta este sustinuta financiar de catre MAE din bugetul de asistenta pentru dezvoltare si isi propune sa faciliteze mobilitatea expertilor din sectorul neguvernamental din cele doua tari si transferul de expertiza transfrontaliera.

Reamintim ca prima runda pilot este lansata pentru perioada 15 martie – 15 iunie 2013 si este deschisa pentru expertii din Romania si Republica Moldova (inclusiv din regiunea transnistreana).

Fondul de Mobilitate reprezinta o actiune de follow-up a celei de-a doua editii a Forumului ONG Romania – Republica Moldova (mai 2011) cand a fost evidentiata nevoia crearii acestuia pentru a sprijini transferul de cunostinte si expertiza intre reprezentanti ai societatii civile din cele doua tari.

Eligibilitatea beneficiarilor si a actiunilor:

  • Beneficiarii fondului de mobilitate sunt: experti din societatea civila si mediul academic din Romania si Republica Moldova. Intr-o etapa viitoare, fondul va fi deschis si altor categorii (de exemplu jurnalisti). Grantul se acorda persoanelor fizice. Un expert poate beneficia de o singura finantare in cadrul unui ciclu de finantare (3 luni)
  • Actiunile eligibile pot include: participarea la conferinte si seminarii, precum si intalniri de lucru si de coordonare, activitati de mentorat, consultanta si formare ale caror beneficiary sunt organizatii ale societatii civile sau comunitatea, sub conditia ca aplicantii sa fie implicati ca persoane resursa.Vor fi sustinute actiuni cu efect de multiplicare si replicare, cu rezultate cu impact pe termen mediu si lung. Se vor finanta cu precadere acele activitati care au obiective practice, transfer de expertiza, lucru pe proiecte concrete, training sau producerea unor rapoarte si studii. Sunt incurajate acele actiuni care raspund prioritatilor strategice ale Romaniei in materie de asistenta pentru dezvoltare. In primul rand vor fi sprijinite activitati din sfera tranzitiei spre democratie si reconstructia statului, guvernanta democratica, reforma administrativa, sprijinul pentru societatea civila, mass-media; rezolvarea conflictelor. De asemenea, pot fi sustinute si activitati ale societatii civile din domeniile mediu, educatie si sanatate.

Conditia exclusiva este ca pentru aceste activitati expertii sa nu beneficieze de onorarii de consultanta din partea organizatorilor sau a unei terte parti. Se vor finanta acele activitati care au obiective practice, transfer de expertiza, lucru pe proiecte concrete, training sau producerea unor rapoarte, studii sau propuneri de proiecte.

Pentru mai multe informatii, consultati site-ul FOND sau scrieti la adresa [email protected]

follow_stiriong-7424681