19 localitati din Romania primesc finantari de pana la 200.000 de euro de la OMV Petrom si Fundatia PACT prin programul „Idei din Tara lui Andrei”

0
 • A 4-a editie a competitiei „Idei din Tara lui Andrei” a strans 239 de aplicatii pentru proiecte de dezvoltare comunitara, educatie pentru angajabilitate, eco-eficienta & eco-inovatie.
 • Cele mai bune 19 proiecte au fost alese de un juriu format din 19 lideri de opinie si reprezentanti ai ONG-urilor, dar si in urma votului public, proportia fiind de 60% – 40%.
 • Proiectele desemnate castigatoare de OMV Petrom si Fundatia PACT vor deveni realitate in 17 judete din Romania.

Pentru al 3-lea an consecutiv, competitia „Idei din Tara lui Andrei” si-a desemnat castigatorii. Aproximativ 200.000 euro vor pleca anul acesta catre 19 proiecte de educatie pentru angajabilitate, dezvoltare comunitara si eco-eficienta, care vor fi dezvoltate in tot atatea localitati.

Competitia „Idei din Tara lui Andrei” a fost organizata in acest an de OMV Petrom cu sprijinul Fundatiei PACT. Prin acest program, sunt oferite finantari de pana la 15.000 euro romanilor care propun proiecte cu rezultate sustenabile.

„Prin toate demersurile noastre ne dorim sa sprijinim dezvoltarea sustenabila a comunitatilor locale din intreaga Romanie. Si sa vedem ca initiatorii de proiecte gandesc si aplica in mod sustenabil dezvoltarea unei idei. Impreuna cu partenerul nostru, Fundatia PACT, ne vom asigura ca toti castigatorii competitiei vor duce aceasta viziune mai departe si catre membrii celor 19 comunitati.” a declarat Mona Nicolici, Manager Departament Sustenabilitate, OMV Petrom.

Cele 19 proiecte castigatoare au fost alese in urma evaluarii ce a constat in proportie de 40% in votul publicului si de 60% in analiza juriului.

Juriul a fost format din reprezentanti ai mai multor organizatii neguvernamentale, reprezentanti ai Fundatiei PACT si OMV Petrom, jurnalisti si bloggeri. In total, 19 persoane au evaluat proiectele inscrise in competitie si au ales ideile cu cel mai ridicat potential de dezvoltare, care ofera solutii sustenabile si raspund unor nevoi reale ale comunitatilor. Dintre acestea, 5 initiative se afla in categoria de granturi de pana la 5000 euro, iar 14 in categoria de pana la 15.000 euro.

Proiectele vor deveni realitate pentru a rezolva, pe termen lung, probleme din 17 judete ale tarii: Arges, Bacau, Brasov, Caras Severin, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Gorj, Harghita, Maramures, Olt, Satu Mare, Salaj, Teleorman, Vrancea. 7 dintre ele sunt proiecte de educatie pentru angajabilitate, alte 8 vizeaza dezvoltarea comunitara, iar 4 sunt solutii de eco-eficienta cu impact pozitiv asupra mediului.

Initiatorii proiectelor castigatoare isi propun sa rezolve probleme din comunitatile pentru care au realizat proiectele:

In momentul de fata, viitorii absolventi din sectorul industrial sunt dezavantajati tocmai pentru ca nu mai exista persoane specializate si spatii in care sa puna in aplicare teoria de la scoala. Prin finantarea de la OMV Petrom si Fundatia PACT vrem sa oferim elevilor din Liceul Nicolae Balcescu oportunitatea de a se dezvolta si de a pune in practica notiunile teoretice pe care le dobandesc aici. Ii sprijinim sa obtina noi competente, fapt ce le va permite sa se orienteze catre agricultura moderna. ne-a adus confirmarea ca suntem sustinuti de intreaga comunitate si ca putem schimba in bine vietile celor implicati.” a declarat Lavinia Boian, castigatoare in competitie cu proiectul „Sera Didactica”.

In orice comunitate exista o masa critica de oameni cu initiativa, care nu se dau in laturi de la a pune umarul la a construi un viitor mai bun pentru ei si semenii lor. Oamenii – cu abilitatile si cunostintele lor, cu energia si dedicarea lor – sunt cea mai importanta resursa de care dispune orice comunitate. Oamenii care locuiesc si/sau muncesc intr-o comunitate isi cunosc cel mai bine nevoile, dar si resursele, iar tot ei pot genera cele mai bune solutii in intampinarea acestora. Prin finantarile pe care le acordam, cream experiente de viata prin care oamenii isi stabilesc ei insisi optiuni de dezvoltare a comunitatii din care fac parte si actioneaza colectiv pentru a le indeplini, punand in practica idei prin care isi imbunatatesc calitatea vietii.” spune Ruxandra Sasu, Director executiv, Fundatia PACT

Pe parcursul celor 4 editii de pana acum ale competitiei „Idei din Tara lui Andrei”, OMV Petrom a oferit finantari in valoare totala de aproximativ 550.000 de euro pentru 60 de proiecte sociale. Castigatorii si-au transformat ideile in proiecte ce aduc valoare economica si contribuie la schimbarea in bine a zeci de comunitati din Romania.

Mai multe informatii despre castigatorii celei de-a patra editii a competitiei sunt disponibile pe http://itla.taraluiandrei.ro/idei-din-tla.

Idei din Tara lui Andrei 2015-2016 – Proiecte castigatoare

Castigatorii unor finantari de maxim 15.000 euro in competitia „Idei din Tara lui Andrei”, editia 2015- 2016 sunt:

 • „Ecoturismul o sansa”- un proiect initiat de Primaria Moldova Noua, Caras Severin in parteneriat cu Asociatia Dunarea Moldova Noua si RNP Romsilva-Administratia Parcului Natural Portile de Fier RA. Pornind de la ideea ca ecoturismul constituie o alternativa durabila de dezvoltare economica, proiectul isi propune sa puna in valoare obiectivele turistice locale. Se urmareste marcarea a 4 trasee tematice, promovarea destinatiilor turistice, implicarea a 70 tineri in activitati specifice de ecoturism si atragere de turisti.
 • “Pentru o viata buna” – un proiect initiat de Raluca Sabina Boisteanu pentru a sustine dezvoltarea membrilor Campusului Social Henry Coanda, din Constanta. Programul va forma un grup de initiativa de 20 de membri ce vor fi instruiti sa identifice si sa priotitizeze nevoile sociale ale comunitatii, sa organizeze si sa implementeze activitati comunitare pentru membrii grupului. In urma implementarii proiectului, 150 de tineri din interiorul campusului vor dobandi sentimentul de utilitate si se vor putea integra cu usurinta in societate.
 • “Crestem comunitatea” – un proiect initiat de Adrian Marin si Asociatia pentru Educatie si Justitie Sociala cu scopul de a imbunatati calitatea vietii oamenilor din satul Valea Corbului, Arges. In cadrul programului va fi amenajat un centru comunitar de invatare pentru a creste capacitatea membrilor comunitatii de a lucra impreuna cu autoritatile locale. Mai mult de-atat, acesta va crea un instrument online de promovare proiectului si va atrage resursele necesare in comunitate.
 • “3D Print Curriculum” – un proiect initiat de Dumitru Pop pentru a creste sansele gasirii unui loc de munca in randul absolventilor Liceului Tehnologic “Voievodul Gelu” din Zalau, Salaj. Proiectul presupune infiintarea unui laborator dotat cu imprimante 3D si elaborarea unui curriculum pentru proiectare CAD si prototipare rapida 3D, pe care sa-l adapteze invatamantului liceal si cel profesional. Scopul final este de a pregati elevii pentru o specializare noua: proiectare si productie de bunuri materiale folosind imprimante 3D.
 • “Gradina Stea” – un proiect initiat de Cristina Maria Bala in parteneriat cu Asociatia Stea pentru imbunatatirea conditiilor de viata ale oamenilor din localitatea Satu Mare. Programul vizeaza persoanele aflate in dificultate si isi propune sa-I implice in activitati care valorifica resursele locale. 7 tineri proveniti din medii defavorizate vor produce si valorifica legume si plante aromatice pe care le vor livra catre 120 de familii din comunitate.
 • “Pasi catre viitor” – un proiect initiat de Violeta Modan cu sprijinul Liceului Teoretic din Amarastii de Jos, Dolj, pentru a imbunatati calitatea educatiei. Isi doreste sa amenajeze un atelier- scoala pentru a permite celor 259 de elevi din sistemul de invatamant tehnologic sa isi desfasoare orele de instruire practica in conditii care sa le permita integrarea pe piata muncii. In paralel, va oferi elevilor si parintilor implicati sansa de a participa la activitati de consiliere si orientare profesionala.
 • “Ucenicii frumusetii” – un proiect initiat de Mihaela Anca Epure pentru a creste gradul de angajabilitate in randul elevilor dezavantajati din Centrul Scolar “Albatros” din Constanta. Programul va include initiative educationale precum caravane ale frumusetii desfasurate in 6 comunitati, organizate pentru a sprijini educatia practica (specializarea „stilist/ cosmetician”). In plus, va oferi consiliere vocationala pentru 40 de cursanti si promova voluntariatul in randul lor.
 • “U-Pick Food for Good” – un proiect initiat de Pascanu Cristina si Asociatia ViitorPlus pentru dezvoltarea comunitatii Draganesti-Vlasca, Teleorman. Acestia isi propun infiintarea unei culturi de zmeur, care sa-i implice direct pe localnici. Din vanzarea produselor obtinute ar urma sa sprijine programul de impaduriri „Padurea copiilor”. Minim 20 de oameni vor fi instruiti privind cultura zmeurului, avand posibilitatea sa-si extinda cultura si productia de zmeur in propriile gospodarii.
 • “Sera didactica” – un proiect initiat de Boian Lavinia ce doreste infiintarea unei sere didactice in localitatea Intorsura Buzaului. Elevii Liceului Tehnologic Nicolae Balcescu si adultii interesati de domeniul agricol se vor familiariza cu tehnologiile actuale folosite pentru cultivarea plantelor. Tinerii implicati vor avea ocazia sa dobandeasca experienta in valorificarea produselor obtinute.
 • “Salon demonstrativ” – un proiect initiat de Scoala Postliceala Sanitara Slatina, Olt, reprezentata de Grigore Ileana, care urmareste cresterea nivelului de pregatire practica a viitorilor asistenti medicali. Prin dotarea unei sali demonstrative cu echipamente si instrumente moderne, proiectul va reprezenta o oportunitate de dezvoltare profesionala si o buna insertie pe piata muncii pentru cei peste 600 de elevi ai scolii.
 • “Eco-Iluminat Stradal” – un proiect initiat de Vicentia Viorica Ana impreuna cu Asociatia CERC pentru a eficientiza consumul de energie din localitatea Manesti, judetul Dambovita. Proiectul va porni cu achizitia si montarea locala a 320 de lampi Led. Aceasta va fi completata de o campanie de informare si educatie cetateneasca pe tema eficientei energetice la nivel de consum casnic pentru 90 de tineri si adulti din satele Draganesti, Manesti, Ungureni.
 • “Hidroizolatie solara” – un proiect initiat de Marinescu Cicerone Nicolaie ce isi propune sa achizitioneze si sa monteze carton fotovoltaic pe acoperisul Facultatii de Stiinte a Universitatii din Pitesti. Implementarea proiectului reprezinta o solutie reala pentru asigurarea independentei energetice, dar si o oportunitate de studiu pentru toti studentii implicati in observarea si recunoasterea beneficiilor aduse de acest sistem.
 • “O scoala calda” – un proiect initiat de Sergiu Mihut in parteneriat cu Centrul Focal pentru Monitorizarea si Conservarea Biodiversitatii ce doreste incalzirea spatiilor de invatamant din satele Badeni si Stejeris, din localitatea Molodovenesti, Cluj folosind energia alternativa. Vor crea „baterii” de incalzire din compostarea materiei vegetale reusind sa rezolve o problema locala si sa promoveze practicile sustenabile de utilizarea a resurselor naturale. 50 de scolari si prescolari vor invata in conditii civilizate si, in urma instruirii, vor deveni constienti cu privire la problematicile de mediu.
 • “Colectare lana” – un proiect initiat de Dan Tataru si Asociatia SOS Viitorul Bacau in localitatea Comanesti, judetul Bacau. Aceasta consta in colectarea lanii si sortarea acesteia pe clase de calitate pentru industria textila, cea de calitate inferioara urmand sa fie folosita ca metarial izolant. Prin urmare, impactul produs va fi unul pe termen lung si va viza urmatoarele aspecte: reducerea poluarii, generarea a 12 locuri de munca si valorificarea activitatii de oierit.

Castigatorii unor finantari de maxim 5.000 euro in competitia „Idei din Tara lui Andrei”, editia 2015- 2016 sunt:

 • “Business Mom” – un proiect initiat de Lupsa Tataru Dana Adriana care se adreseaza tuturor mamelor singure sau casnice din Brasov. 25 de mame vor fi implicate intr-un program de training, mentorat si promovare. Aceasta vor fi incurajate sa dezvolte o afacere pe cont propriu, iar 6 dintre acestea vor fi sprijinite in procesul de autorizare legala. In paralel, initiatoarea isi doreste sa puna in practica un program de dezvoltare personala pentru copiii mamelor implicate, cu varste intre 6 si 12 ani.
 • “Tradirrom” – un proiect initiat de Irinel Vasile Spiridon alaturi de Primaria locala din Bustuchin, judetul Gorj ce vizeaza comunitatile de rromi. Programul urmareste restabilirea unor relatii intre membrii comunitatii de rromi si localnici, precum si readucerea mestesugurile acestora in atentia comunitatii locale. Acesta isi propune reinventarea unei traditii locale, cea a mesterilor rudari, care confectionau articole artizanale de valoare culturala. Se urmareste oferirea de noi locuri de munca pentru persoanele dispuse sa duca traditia mai departe.
 • “Beatbox masina” – un proiect initiat de Irina Merzlichin alaturi de Asociatia PARADAIZ din dorinta de a sprijini dezvoltarea comunitara prin implicarea minoritatilor din Baia Mare, Maramures. Proiectul va contribui prin metode de educatie non-formala la facilitarea integrarii sociale a copiilor din comunitatile Horea si Cuprom. In cadrul Scolii de Vara de Beatbox vor fi dezvoltate abilitatile artistice a 25 de copii cu varste cuprinse intre 8 si 18 ani din comunitatile dezavantajate.
 • “Atelier Vocational” – un proiect initiat de Gabriela Buzila in parteneriat cu Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Calimani-Giurgeu pentru a produce o schimbare in randul liceenilor din Toplita, Harghita. Scopul acestei initiative este pune in valoare abilitatile tinerilor de ai face constienti in ceea ce priveste importanta orientarii vocationale pentru o cariera de succes. Proiectul este conceput sub forma unui curs de consiliere pentru orientarea vocationala si va contine 4 module: autocunoastere, explorarea traseelor educationale si profesionale, decizia de cariera, marketing si promovare personala.
 • “Noi suntem JITIA!” – un proiect initiat de Simion Sorinel Pantelimon in parteneriat cu Scoala Gimnaziala Jitia, Vrancea, ce vizeaza dezvoltarea spiritului antreprenorial rural si cresterea implicarii in dezvoltarea comunitatii locale prin includerea copiilor, tinerilor si adultilor din comunitate. Vor fi desfasurate activitati ca: promovarea si pastrarea valorilor populare rurale prin infiintarea unui mini-muzeu, dezvoltarea spiritului civic-comunitar, formarea deprindelor de lucru in confectionarea de produse traditionale (masti, opinci etc.).

OMV Petrom – Resourcefulness

Din 2012, OMV Petrom a adoptat conceptul grupului OMV pentru un business responsabil – Resourcefulness. Ne propunem sa dezvoltam relatii bazate pe castig reciproc intre societate, mediu si companie, prin solutii inovative. Ne concentram pe managementul apei si al CO2, inovatie si energii noi si educatie pentru dezvoltarea oamenilor.

OMV Petrom este semnatar al UN Global Compact. Standardele de etica si codul de conduita reglementeaza toate relatiile de afaceri, iar dialogul si implicarea partilor interesate sunt parte integranta a practicii comune de business.

“Tara lui Andrei” este principala platforma de implicare in comunitate. Din 2007 pana in prezent am alocat peste 40 milioane euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania.

Despre Fundatia PACT

Fundatia PACT – Parteneriat pentru Actiune Comunitara si Transformare este activa din 2006 in domeniul dezvoltarii comunitare, in prezent avand ca arie de actiune 19 judete din sud-vestul, sudul si sud-estul tarii. Credem ca fiecare comunitate are capacitatea si poate sa dobandeasca increderea si curajul de a-si asuma un rol activ in a-si construi propriul viitor. De 10 ani, sprijinim oameni cu initiativa din comunitatile mici din sudul Romaniei sa construiasca o viata mai buna pentru membrii lor, prin facilitare, instruire, consultanta si finantare. Cetatenii din aceste comunitati formeaza organizatii comunitare care identifica si mobilizeaza resurse si actioneaza local pentru a rezolva probleme cu care se confrunta ei insisi si concetatenii lor. Mai multe detalii despre proiectele Fundatiei PACT se regasesc pe www.fundatiapact.ro si www.facebook.com/FundatiaPACT.