Avon, Sensiblu si Cornel Ilie vorbesc liceenilor despre violenta in cuplurile de adolescenti

0

In Europa, una din patru femei este victima violentei domestice la un moment dat in viata. O spune un Eurobarometru publicat in 2010. 

In perioada 2004-2011, in Romania au fost raportate doar 82.000 de cazuri de violenta domestica. Specialistii estimeaza insa ca numarul lor real este cu mult mai mare. Un sondaj CURS realizat in 2008 si citat pe site-ul Ministerului Muncii arata ca peste 1,2 milioane de romance devin anual victime ale violentei in familie. Dintre acestea, nici macar 1% nu semnaleaza abuzurile si nu iau masuri impotriva agresorilor.

Unul dintre motivele tolerantei lor il constituie mentalitatea inca incetatenita la noi conform careia violenta in familie este un fapt obisnuit si uneori justificat. Este declaratia a 60% dintre respondentii unei cercetari realizate in 2008 de Institutul National de Medicina Legala “Mina Minovici” si de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (citata pe site-ul Ministerului Muncii).

Un alt impediment in calea raportarii violentei este refuzul victimelor de a recunoaste ca se afla intr-o asemenea situatie sau chiar ignoranta. In fond, cine s-ar putea gandi ca tachinarea sau poreclirea sunt tot forme ale violentei in cuplu?

Aceasta violenta poate fi emotionala (insulte, certuri, restrictii, amenintari), fizica (imbranceli, lovituri), sexuala (presiuni pentru intretinerea relatiilor sexuale) si, mai nou, digitala (verificarea convorbirilor telefonice, solicitarea parolelor sau controlul conturilor sociale si al e-mailului).

Constientizarea este primul pas pentru stoparea violentei. In cadrul acestui proces, educarea tinerilor inca din momentul in care incep sa aiba relatii amoroase ar putea avea un rol esential in formarea unei perceptii corecte despre ce inseamna sa ai o relatie.

Acest lucru l-au inteles Avon si Fundatia Sensiblu. De aceea, au initiat un proiect de educare a liceenilor pe tema violentei in cuplurile de adolescenti, denumit „Licee Albastre“. – See more at: http://www.responsabilitatesociala.ro/stiri-csr/avon-sensiblu-si-cornel-ilie-vorbesc-liceenilor-despre-violenta-in-cuplurile-de-adolescenti.html#sthash.cmf9uncv.dpuf