Cei mai importanti artisti romani se unesc sa ajute copiii abandonati

0

Colectionarii si iubitorii de arta vor putea licita lucrari importante de patrimoniu si de arta contemporana romaneasca miercuri, 28 mai, la Banca Nationala a Romaniei într-o licitatie de arta caritabila extraordinara.

In data de 12 mai 2014, a avut loc la Banca Nationala a Romaniei vernisajul ART FOR CHILDREN, o expozitie exceptionala de arta ce aduna la un loc cele mai importante nume din arta contemporana romaneasca si pictori de renume precum Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Stefan Luchian, Stefan Dimitrescu, Ion Theodorescu-Sion. Lucrarile din expozitie fac obiectul unei licitatii caritabile ce va avea loc pe 28 mai la Banca Nationala a Romaniei.

La vernisaj au participat peste 200 de artisti, ambasadori, oameni de afaceri, membri ai societatii civile, colectionari si iubitori de arta din toate domeniile.

“In 1991, la New York, am participat la o licitatie organizata de Sotheby’s in beneficiul UNICEF. 127 de tablouri, donate de mari artisti internationali, s-au vandut pentru sume uriase. De atunci, am visat sa replic initiativa în tara mea, cu artistii nostri, în beneficiul copiilor si tinerilor romani“ a spus Printesa Marina Sturdza în discursul sustinut la vernisaj.

Expozitia poate fi vizitata la sediul Artmark din Str. C.A. Rosetti, nr. 5, în perioada 14-27 mai.

ART FOR CHILDREN va fi un eveniment bienal în cadrul caruia artistii romani vor fi încurajati sa creeze si sa doneze lucrari de arta în beneficiul exclusiv al copiilor. Proiectul a fost gandit ca o serie de evenimente culturale ce vor culmina cu o licitatie de arta exceptionala gazduita de Banca Nationala a Romaniei pe data de 28 mai, „cea mai importanta licitatie de arta, care a fost vreodata realizata în Romania în scop caritabil” cum a declarat Alexandru Baldea, co-fondator Artmark, în cadrul vernisajului expozitiei ART FOR CHILDREN de la BNR.

Suma stransa în urma licitatiei din 28 mai de la Banca Nationala a Romaniei va fi directionata anul acesta catre trei organizatii cu rezultate exceptionale în domeniul protectiei copilului. Beneficiarii din acest an vor fi numiti dupa criterii obiective si rezultate marcante de catre Asociatia Generation Europe si Printesa Marina Sturdza (în urma propriei  experiente de 15 ani dedicati activitatilor caritabile în Romania), cu consultarea UNICEF. Rezultatele vor fi anuntate dupa 1 iunie, Ziua Internationala a Copilui.

Cei mai importanti artisti contemporani ai Romaniei îsi doneaza lucrarile

Printesa Marina Sturdza, initiatoarea proiectului ART FOR CHILDREN, în colaborare cu Artmark si cu sprijinul AnnArt Gallery, a convins cei mai importanti artisti contemporani sa-si doneze lucrarile pentru a sprijini cauza copiilor abandonati din Romania. Zoltan Bela, Francisc Chiuariu, Sorin Ilfoveanu, Alina-Ondine Slimovschi, Sorin Neamtu, Constantin Pacea, Dumitru Gorzo, Aurel Tar, Constantin Pacea, Gheorghe Rasovsky, Iosif Kiraly, Marian Zidaru, Vladimir Setran sunt numai cateva din numele artistilor donatori. 24 dintre opere sunt donate de catre artisti, 2 reprezinta deponenti donatori si restul lucrarilor sunt aduse in regim de consignatie la care se doneaza intregul comision Artmark.

„Avem în acest moment un total de 102 lucrari, circa 50 semnate de artisti contemporani si 52 de lucrari ale marilor maestri romani, printre care se numara Luchian, Tonitza, Ressu, Theodorescu-Sion, Schweitzer-Cumpana, Pallady si Stoenescu. Niciodata în Romania lucrari de o asemnea importanta nu au fost puse în licitatii caritabile. Numai lucrarile de patrimoniu sunt estimate la 500.000 de euro” a spus în discursul sau Alexandru Baldea, co-fondator Artmark.

Numai lucrarile de patrimoniu sunt estimate la 500.000 de euro

Expozitia cuprinde lucrari precum “Micuta tataroaica (Baticul galben)” si “Maternitate (studiu pentru “Pe veranda”)” ale lui Nicolae Tonitza, “Micul strengar” si “Claca la porumb” ale lui Camil Ressu, “Tarancuta cu broboada galbena” si “Curtea lui Mos Gheorghe din Brebu” ale lui Stefan Luchian, “Intrarea la Manastirea Targoviste” a lui Gheorghe Petrascu, “Intimitate” a lui Theodor Pallady, “Liolea (Basmaua cu flori)” si “Ulciorul cu garoafe si mere verzi” ale lui Ion Theodorescu-Sion, sau “Pe plaja” si “Confidente” ale Rodicai Maniu Mutzner.

“Arta de patrimoniu este stransa de la colectionari importanti care au încredere în Artmark,astfel dandu-ne posibilitatea ca vanzarile sa genereze un comision important, care va fi donat in sprijinul proiectului umanitar” a declarat Alexandru Baldea, actionar majoritar Artmark si co-fondator al casei de licitatii.

ART FOR CHILDREN se bucura de sprijinul UNICEF

“Seara aceasta marcheaza o premiera în peisajul romanesc în care avem  atat de multe tipuri de actori sociali adunate laolalta de o singura tema. Ne bucuram ca tema aleasa este una de protectia copilului”, si-a început discurul Eduard Petrescu, deputy director UNICEF Romania.

Daca în 1990 numarul copiilor din institutii era de peste 110 de mii de copii abandonati, astazi mai traiesc în orfelinate 24.000 de copii. Acest progres s-a facut sub coordonarea guvernelor succesive ale Romaniei, în parteneriat cu autoritati si organizatii locale si internationale. Vointa politica, expertiza tehnica, numerosi parteneri si multe fonduri au fost necesare în ultimii 20 de ani pentru a transforma imaginile îngrozitoare cu copii din orfelinatele anilor ’90 în istorie.

În acesti 20 de ani numarul copiilor aflati în servicii de protectie alternative, precum asistenta maternala si tutela, a crescut de la 0 la 42.000,

Astazi, in Romania, in mare parte din cauza saraciei, un copil inca mai este abandonat o data la sase ore într-o sectie de spital.  Toti acesti copii si tinerii romani vor avea nevoie de sprijin de sprijin pe tot parcursul vietii lor.

“Nu trebuie sa uitam ca în spatele fiecarei cifre se afla un copil. Majoritatea acestor copii ar putea creste alaturi de familiile lor sau într-un mediu familial; trebuie doar ca noi sa luam deciziile corecte si sa investim în bunastarea lor si în viitorul tarii.” a declarat Sandie Blanchet, reprezentant UNICEF în Romania.

“Daca un vis optimist si idealist a devenit realitate în tehnicolor este gratie artistilor nostri care s-au implicat cu atat de multa generozitate, si au dat viata acestei viziuni. Felul in care avem grija de copii nostri, astazi, va reprezenta Romania din viitor“, a declarat Printesa Marina Sturdza.