Habitat for Humanity Romania a incheiat prima etapa de evaluare a riscurilor la dezastre din comunitatile pilot incluse in programul „Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea!”

0

Habitat for Humanity Romania a incheiat prima etapa de evaluare a celor 16 comunitati din cadrul programul “Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea!”. In perioada septembrie – octombrie 2012, echipa Departamentului Raspuns la Dezastre a Habitat for Humanity Romania a derulat un program de evaluare a riscurilor la dezastre la care sunt expuse unele dintre cele mai vulnerabile comunitati din Romania. Aceste vizite au presupus discutii cu primarii localitatilor, precum si interactiuni cu familiile pentru evaluarea pagubelor asupra locuintelor afectate de dezastre.

Localitatile care fac parte din program sunt in judetele: Arges (Poiana Lacului), Bacau (Asau, Comanesti, Dofteana, Zemes), Buzau (Beceni, Berca, Glodeanu-Silistea, Scutelnici), Dolj (Predesti), Gorj (Bustuchin), Prahova (Baraitaru, Boldesti, Poiana Campina, Predeal-Sarari) si Vrancea (Homocea).

Pe baza acestor evaluari  vor fi realizate hartile detaliate de risc la dezastre pentru fiecare comunitate si se va desfasura o campanie de informare si educare a populatiei cu privire la masurile recomandate a fi intreprinse pentru reducerea efectelor unor potentiale calamitati. De asemenea, in functie de resursele disponibile, se vor implementa masuri de reducerea a riscurilor la dezastre (decolmatare, confectionare gabioane, consolidari locuinte, plantari perdele verzi etc) in cele mai vulnerabile comunitati.

 „Colegii nostri de la Departamentul Raspuns la Dezastre au evaluat peste 200 de gospodarii din cele 16 comunitati pilot care au fost afectate de alunecari de teren, inundatii, accidente tehnologice si cutremure. Prin acest program, Habitat for Humanity Romania isi propune sa faca un prim pas spre dezvoltarea unei culturi a riscului in Romania. Ne dorim sa informam si sa educam populatia din zonele de risc cu privire la masurile pe care fiecare persoana le poate lua pentru pregatirea propriei locuinte pentru a face fata unor posibile dezastre naturale. Facem un apel catre toate institutiile si autoritatile care pot elibera autorizatie de constructie sa ni se alature in acest program si sa nu mai aprobe construirea de locuinte in zonele cu risc de inundatii sau alunecari de teren”, spune Gabriela Grigori, Director Dezvoltare Resurse si Comunicare, Habitat for Humanity Romania.

Tot parte din program, in septembrie, Habitat for Humanity Romania a selectat 11 familii din Zemes, judetul Bacau, in nevoie urgenta de ajutor pentru consolidarea caselor, si le-a oferit  sprijin constand in  materiale de constructie: 367 de saci de ciment, tabla pentru acoperis, placi de gips carton, polistiren si parchet, pentru a-si putea repara locuintele afectate grav de alunecari de teren si inundatii.

Programul “Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea!” se va finaliza anul acesta cu publicarea unui raport detaliat de evaluare a riscurilor la dezastre din tara noastra, cu impact asupra locuirii.

In acest program, Habitat for Humanity Romania are sprijinul Petrom, al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, dar si al autoritatilor publice locale din cele 16 comunitati.