Holcim Romania a instruit gratuit 400 de zidari-tencuitori prin programul Scoala Zidarilor

0

Holcim Romania a lansat oficial programul Scoala Zidarilor, dupa doi ani de sesiuni-pilot organizate in intreaga tara in care au fost pregatiti circa 400 de zidari-tencuitori.

Lansarea a fost realizata la Casa Universitarilor din Bucuresti, in prezenta lui Codrin Scutaru, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Muncii Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstice. Cu aceasta ocazie, jurnalistii si bloggerii prezenti la eveniment au fost fost implicati in constructia demonstrativa a unei case. Pentru fiecare bloc de BCA zidit, Holcim Romania a donat cate 50 de euro. Suma stransa a fost triplata de Holcim, ajungand la 10.000 de euro. Acesti bani vor fi investiti, in perioada imediat urmatoare, in reabilitarea unui teren de sport al unei scoli din Romania, in urma unui concurs ce va fi lansat pe pagina de Facebook Holcim Romania.

Scoala Zidarilor este un program profesional de instruire gratuit, care a fost special gandit si dezvoltat pentru meseriasii zidari ce doresc o specializare in domeniu si vor sa fie la curent cu cele mai noi tehnici de constructie si cele mai bune materiale folosite in zidarie.

Programul a inceput in 2011, printr-o sesiune-pilot implementata la Bucuresti, dupa care, in 2012 si 2013, a fost extins in 17 orase din tara, unde au fost organizate 18 sesiuni de cursuri, in parteneriat cu colegiile tehnice din fiecare localitate. Cursurile au fost predate de cadre didactice de specialitate si expertii Holcim Romania, fiind structurate modular in sesiuni de teorie si practica, accentul punandu-se in special pe partea practica.

Un curs complet in cadrul Scolii Zidarilor se intinde pe o perioada de 6 zile, interval in care cursantii participa la 15 de ore de teorie si 20 ore de practica, urmate de o evaluare teoretica si practica. Partea teoretica a cursului include, pe langa informatiile de baza, explicatii specifice despre cum se prepara corect mortarele utilizand retete adecvate, cum se realizeaza calcule eficiente pentru materialele necesare constructiei sau care este tehnologia de executie a peretilor din zidarie de caramida. Cei care au participat la cursurile Scoala Zidarilor au avut astfel ocazia sa-si dezvolte cunostintele acumulate deja, dar si sa fie pusi la curent cu ultimele tehnici si materiale de constructie in domeniul zidariei si tencuielii.

In cadrul acestui proiect, Holcim Romania sustine toate costurile necesare bunei desfasurari a cursurilor, la cel mai inalt nivel: materiale de constructii, obiecte didactice, masa de pranz in fiecare zi de curs si echipament individual de protectie, pe care fiecare participant il poate pastra dupa finalizarea cursurilor.

Pana in prezent, Scoala Zidarilor a primit peste 500 de solicitari de inscrieri, 400 de zidari absolvind, la final, cursurile, printre ei numarandu-se si multe persoane cu alte studii sau cu studii superioare – ingineri, manageri, fotografi, agricultori si altii. Avand in vedere cererea ridicata, Holcim Romania a decis sa certifice acest curs si incepand de anul acesta toti absolventii actuali si cei viitori primesc in plus si o certificare de competente de la Autoritatea Nationala pentru Calificari.

“Forta de munca din Romania are nevoie de pregatire si perfectionare continua, in raport cu standardele europene, iar acest lucru este valabil mai ales in constructii, unde tehnicile si materialele evolueaza intr-un ritm alert. In contextul diminuarii ofertei educationale in randul scolilor profesionale, resimtita acum de cei mai multi angajatori industriali, muncitorii din Romania trebuie sa profite de orice oportunitate de pregatire pusa la dispozitie de mediul privat. Romania are o traditie indelungata in pregatirea si formarea meseriasilor de calitate, iar acest proiect poate reprezenta un punct de cotitura in repunerea in drepturi a scolilor vocationale”, a declarat Codrin Scutaru, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Muncii Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstice.

“Proiectul Scolii Zidarilor s-a nascut dintr-o nevoie reala, recunoscuta pe piata din Romania, aceea a pregatirii si perfectionarii fortei de munca din constructii, care, in multe cazuri, este una necalificata sau necertificata. Scoala Zidarilor este raspunsul companiei noastre la aceasta nevoie, inscriindu-se in proiectele de responsabilitate sociala lansate de Holcim de-a lungul ultimilor 17 ani. Consideram ca este important sa ne implicam activ si semnificativ in viata comunitatilor in care ne desfasuram activitatea, punandu-ne la dispozitie expertiza si resursele, asa cum o facem prin intermediul acestui program”, a declarat François Pétry, Director General Holcim Romania.