IKEA Foundation doneaza 31.5 milioane de dolari catre UNICEF pentru protejarea drepturilor copiilor

0

Pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a Conventiei pentru Drepturile Copilului, IKEA Foundation isi sporeste angajamentul fata de copii si acorda sase granturi in valoare de 31.5 milioane de dolari pentru UNICEF.

Noile fonduri donate de IKEA Foundation vor ajunge la copiii marginalizati si vulnerabili, care traiesc in comunitatile sarace si vor sprijini interventia UNICEF in situatii de urgenta si de conflict. Cinci dintre granturile acordate vor sustine programele UNICEF din Afganistan, China, India, Pakistan si Rwanda. Aceste programe se concentreaza pe dezvoltarea timpurie a copilului, protectia si educatia acestora si pe sprijinirea adolescentilor pentru imbunatatirea vietii si intarirea comunitatilor din care fac parte.

Cel de-al saselea grant va fi donat catre UNICEF pentru dezvoltarea instrumentelor de management al informatiei, cu scopul de a imbunatati solutiile de raspuns si monitorizare in situatii de urgenta.

Parteneriatul dintre UNICEF si IKEA Foundation contribuie la consolidarea drepturilor si la imbunatatirea conditiilor de trai ale copiilor care locuiesc in cele mai defavorizate locuri din lume“, a declarat Anthony Lake, Executive Director UNICEF. „Multumim IKEA Foundation pentru sustinere si vom continua sa lucram impreuna pentru copiii care au nevoie de sprijin si pentru a pune echitatea si drepturile copiilor pe agenda publica”.

Conventia cu privire la Drepturile Copilului a fost adoptata in anul 1989, iar in acesti 25 de ani s-a inregistrat un progres considerabil pentru copii. Un copil nascut in 2014 are mult mai multe sanse de a supravietui peste varsta de 5 ani. Copiii au astazi mult mai multe sanse sa mearga la scoala primara decat aveau in anul 1989. Numarul copiilor cu varsta cuprinsa intre 5 si 17 ani exploatati prin munca a scazut cu aproximativ o treime din anul 2000. Cu toate acestea, foarte multi copii nu beneficiaza, deocamdata, de aceste imbunatatiri.

Suntem foarte mandri de parteneriatul de lunga durata pe care il avem cu UNICEF. Impreuna, contribuim la dezvoltarea unor noi solutii prin care imbunatatim vietile milioanelor de copii vulnerabili din intreaga lume. Aceste noi granturi vor permite ca munca sa continue, sa ajutam si mai multi adolescenti, copii si familii si sa le asiguram accesul la drepturile fundamentale“, spune Per Heggenes, CEO IKEA Foundation.

IKEA Foundation este cel mai mare sustinator al UNICEF din sectorul privat. In ultimii 10 ani, acest parteneriat a sustinut si promovat supravietuirea, educatia si protectia a milioane de copii din Africa si Asia.

Cele sase granturi acordate de IKEA Foundation vor sustine:

  • Mii de adolescenti din Afganistan, India si Pakistan sa isi asume responsabilitatea pentru deciziile care pot influenta vietile lor si ale comunitatilor in care traiesc
  • Investitia in familiile si centrele familiale din Rwanda, pentru a asigura conditii mai bune de trai pentru copii
  • Asigurarea accesului la dezvoltarea timpurie a copilului si educatie pentru mii de copiii vulnerabili din China
  • Protejarea copiilor impotriva violentei, a abuzului, a exploatarii si a separarii de familie in Jammu/Kashmir, India
  • Cresterea ajutorului social pentru orfani si alti copii vulnerabili din comunitatile rurale din China
  • Imbunatatirea sistemelor UNICEF de raspuns si monitorizare, prin optimizarea colectarii, distribuirii si analizei si managementului datelor

Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:

MSLGROUP The Practice, Ioana Plopeanu, Senior PR Manager, +40725.208.613, [email protected]

UNICEF Romania, Raluca Dinu, Media & Advocacy Officer, +40744.786.809, [email protected]

***

Despre IKEA Foundation

IKEA Foundation işi propune sa imbunataţeasca oportunitaţile pentru copii şi tineri din ţarile in curs de dezvoltare, finanţand programe pe termen lung care creeaza o schimbare substanţiala şi de durata. IKEA Foundation colaboreaza cu parteneri strategici cu abordari inovatoare pentru a obţine rezultate pe scara larga in patru domenii fundamentale ale vieţii unui copil: un loc pe care sa-l numeasca acasa, un inceput sanatos in viaţa, o educaţie de calitate şi un venit durabil in familie. Se estimeaza ca pana in 2015 peste 100 de milioane de copii vor beneficia de programele finanţate.

Doi dintre partenerii principali ai IKEA Foundation sunt UNICEF şi Salvaţi Copiii. Compania IKEA, prin intermediul IKEA Foundation, este cel mai mare donator la nivel mondial pentru ambele organizaţii.

Mai multe detalii la: www.ikeafoundation.org, http://www.facebook.com/IKEAFoundation şi blog.ikeafoundation.org  

Despre UNICEF Romania

UNICEF este prezent in Romania şi in alte 190 de ţari şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenţa. In Romania, UNICEF lucreaza  impreuna cu Guvernul, Parlamentul, autoritaţi locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoala, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie sociala şi pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor.  UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor şi a guvernelor.

Despre Conventia ONU pentru Drepturile Copilului

Conventia pentru Drepturile Copilului recunoaste in mod explicit drepturile universale ale tuturor copiilor. Este tratatul international pentru drepturile omului care a fost ratificat cel mai rapid si pe scara larga din istorie si a dus la schimbari in legislatie si practici, care au imbunatatit vietile a milioane de copii din fiecare regiune a lumii.