Niciodata nu e prea tarziu sa faci cunostinta cu energia!

0

Tehnologia din ziua de azi pare sa fie raspunsul la toate problemele, iar copiii nascuti in era moderna nici nu pot sa-si imagineze o lume din care sa nu faca parte beneficiile tangibile ale stiintei. Dar, pentru ca este extrem de important ca lumea reala sa le fie prietena, iar informatiile despre mediul inconjurator sa ajunga corect si la fel de tangibil la cei mici, oamenii mari au datoria de a le preda copiilor tot ce trebuie despre mediu, resurse naturale si folosirea lor! Iata doar un exemplu despre cum li se pot preda aceste lectii utile copiilor!

E aproape ora pranzului, iar de dimineata Mihai sta incontinuu la televizor. Desi mama lui e destul de riguroasa si a setat niste reguli pe care fiecare dintre cei ai casei trebuie sa le respecte, se pare ca azi pustiul nu se poate dezlipi de ecran.

– Mihai, te rog, pune telecomanda deoparte, as vrea sa iti spun care e programul zilei. Uite, acum te rog sa te imbraci, vom merge sa mancam in parc, o sa facem un picnic.

Mihai se pare ca nu aude, pentru ca nu da niciun semn cum ca ar fi percutat la cuvintele mamei.

– Mihai?

– Ihi, se aude dupa cateva zeci de secunde, in timp ce mainile baiatului se misca agitat pe butoanele de la telecomanda, semn ca totul e mult mai important acolo. Mai lasa-ma cinci minute, mami. De fapt, eu nici nu vreau sa merg la picnic, vreau sa stau acasa.

– La televizor?

– Se poate? Ar fi perfect, mami, esti cea mai groza…

– Nu, nu se poate, azi mergem la padure. Vreau sa facem un picnic si sa iti arat lumea. Stii, lumea a-de-va-ra-ta.

– Nu, mersi. Stiu tot ce trebuie despre lume. Azi exista telefoane foarte destepte, la televizor poti sa muti oricand posturile cu telecomanda si sa gasesti cele mai interesante informatii, asa ca, daca vreau, aflu cat ai zice peste totul. Si lumea nu pleaca nicaieri, nu-i asa?

Mama a ascultat cu atentie discursul copilului, schitand doar un mic gest de a-i da la o parte un fir rebel de pe frunte, care se miscase de la locul lui in momentul in care cel mic vorbea precipitat.

– Hai cu mine, a spus mama. Hai sa cunoastem lumea!

Partial convins, Mihai a inchis televizorul, a lasat telecomanda pe birou, s-a imbracat si s-a urcat in masina cu parintii sai. Era deja cam plictisit si nici nu-si imagina ce zi faina va avea la picnicul de la padure. Acolo s-a intalnit cu alte doua familii prietene, care aveau copii, si a asistat la una dintre cele mai utile lectii de pana atunci cu privire la mediul inconjurator. A aflat cum se face focul pentru gratar, i s-au spus tot felul de lucruri despre importanta vantului in producerea de energie, a observat cum izvoraste apa dintr-o crapatura de pamint si s-a mirat impreuna cu ceilalti copii cand o bucata de carbune care ardea scotea flacari mici si rosii, in timp ce lemnele ardeau cu flacari mari si galbene.

Tot drumul spre casa a vorbit agitat numai despre ziua petrecuta in natura, iar cand a ajuns acasa a pornit, sub supravegherea mamei, aragazul, ca sa vada exact ce se intampla cu gazul aprins, comparativ cu cel de la padure. La culcare, mama l-a sarutat pe frunte si i-a spus ca resursele pamantului nu vor putea fi prea curand inlocuite de tehnologie, dar ca da, tehnologia e cea care va putea proteja si exploata intr-o maniera favorabila pamantului toate resursele sale, atat pe cele regenerabile, cat si pe cele neregenerabile.

Tot ce trebuie sa facem fiecare dintre noi este sa ii acordam atata importanta, incat efortul nostru sa conteze cu adevarat. Respectand lumea in care traim, generatiile viitoare vor sti si ele cum sa faca asta si cum sa se bucure mai mult de miracolul numit Pamant!

ENGIE Romania (fost GDF SUEZ Energy Romania), in parteneriat cu Asociatia Hands Across Romania si Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, au lansat a zecea editie a programului educational „Intalnire cu energia”. Peste 2500 de copii de clasa a IV-a din zonele rurale si orase mici din judetele Buzau, Prahova, Dambovita, Covasna, Brasov, Arges, Ialomita, Calarasi, Dolj si Gorj invata, in perioada 4 mai – 15 iunie, sa foloseasca resursele de energie responsabil si in siguranta, constientizand importanta protejarii mediului inconjurator.

Despre program

Intalnire cu energia“, program traditional pentru ENGIE, face parte din platforma de responsabilitate sociala a companiei, Energie pentru fapte bune. Lansat in octombrie 2007 si derulat in fiecare an in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, programul s-a adresat unui numar de peste 26.500 de elevi de clasa a IV-a. Peste 120 de voluntari ai ENGIE s-au implicat pana acum in proiect, investind peste 3000 de ore de voluntariat in aceasta actiune.

Mascota, denumita Metano, a fost creata in 2007 de o eleva participanta si reprezinta interfata informatiilor transmise elevilor.

Mai multe informatii despre program sunt disponibile pe energiepentrufaptebune.ro si pagina de Facebook dedicata.

Despre ENGIE in Romania

Grupul ENGIE (fost GDF SUEZ) este prezent in Romania in trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate si servicii energetice. GDF SUEZ Energy Romania, care a adoptat in 2015 marca comerciala ENGIE, este principala filiala a Grupului ENGIE in Romania. Grupul detine companiile Distrigaz Sud Retele, Distrigaz Confort, Alizeu Eolian si Braila Winds. Compania activeaza in urmatoarele domenii: distributie si furnizare de gaze naturale, furnizare de electricitate, servicii tehnice pentru instalatiile de gaze naturale si centrale termice si productie de electricitate. GDF SUEZ Energy Romania si filialele sale deservesc un portofoliu de 1,5 milioane de clienti, opereaza o retea de 18.500 km, detin doua parcuri eoliene cu o capacitate totala de 100 MW si au aproximativ 3.650 de angajati. Energie pentru fapte bune este platforma de responsabilitate sociala a ENGIE, care reuneste toate proiectele de implicare in viata comunitatii derulate de catre companie.

Despre Hands Across Romania

Asociatia Hands Across Romania (HAR) este o organizatie non-guvernamentala, membra a Aliantei pentru Sanatate din Romania, care actioneaza ca un „hub” intre societatea civila si institutiile guvernamentale si/sau sectorul privat. Organizatie cu caracter apolitic, non-profit, non-discriminatoriu pe criterii sociale, religioase, sexuale, etnice, de nationalitate sau filosofice, HAR a fost infiintata in 2005 ca urmare a participarii membrilor fondatori la un schimb de voluntariat european in cadrul unui proiect de prevenire a traficului de persoane in Romania. In prezent, asociatia implementeaza proiecte menite sa aduca o valoare adaugata serviciilor sociale, culturale si educationale, contribuind in mod semnificativ la dezvoltarea sustenabila a comunitatilor in care activeaza.