O noua generatie de meseriasi s-a format in Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei, un proiect OMV Petrom de educatie practica

0
  • 200 de elevi din 14 licee tehnologice si scoli profesionale prahovene sunt cu un pas mai aproape de a deveni mecanici auto, operatori sonda, bucatari, croitori sau specialisti in coafura si hairstyling datorita Taberei Meseriasilor din Tara lui Andrei
  • Mentorii acestei editii au fost specialisti cunoscuti in domeniu: Gabriel Onofrei (pilot auto si Presedinte al Federatiei Romane de Drift), Dumitru Gherghiceanu (Manager OMV Petrom), Chef Cezar Munteanu, Cristi Pascu (Hairstylist) si Mirela Diaconu (Designer Vestimentar)
  • OMV Petrom a acordat 20 de burse lunare in valoare de 500 de lei celor mai priceputi elevi din tabara pentru a-si putea continua studiile si a-si duce pasiunea mai departe
  • Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei este parte a campaniei OMV Petrom „Romania Meseriasa”, de sustinere a educatiei profesionale

Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei a ajuns la final, dupa ce a dus mai aproape de viitoarea cariera 200 de elevi din 14 scoli profesionale si licee tehnologice din judetul Prahova, care studiaza sa devina mecanici auto, operatori sonda, bucatari, frizeri si croitori. Parte din campania „Romania Meseriasa”, proiectul este menit sa vina in completarea programei scolare si sa ii ajute pe elevii claselor IX-XI sa fie mai bine pregatiti pentru piata muncii.

In cele patru saptamani petrecute in Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei, aspirantii la cele 5 meserii vizate de proiect au avut ocazia sa aprofundeze fundamentele teoretice si practice in domeniul in care doresc sa profeseze. Alaturi de mentorii Gabriel Onofrei, Dumitru Gherghiceanu, Cezar Munteanu, Cristi Pascu si Mirela Diaconu au aflat secretele fiecarei meserii in parte si au invatat sa isi evidentieze punctele forte astfel incat sa devina meseriasi desavarsiti.

In prima saptamana a taberei, viitorii mecanici auto au lucrat cot la cot cu fostul pilot Gabriel Onofrei, in atelierul sau auto. Ei au dezmembrat o masina, pe care apoi au reconstruit-o pas cu pas. Alaturi de mentorul lor, elevii au asamblat piesele auto, au invatat sa vopseasca si sa faca tinichigerie. Ei au primit si o vizita surpriza din partea fostului pilot Titi Aur, care a petrecut o seara impreuna cu tinerii meseriasi si le-a vorbit despre cum un mecanic priceput poate contribui la performantele unui pilot de raliu. In paralel, elevii care s-au pregatit pentru o cariera in domeniul petrolier au vizitat Institutul de Cercetari si Proiectari Tehnologice de la Campina si au facut sesiuni de experimente alaturi de mentorul Dumitru Gherghiceanu, manager OMV Petrom.

A doua serie a Taberei Meseriasilor i-a gazduit pe viitorii bucatari, care au invatat de la Chef Cezar Munteanu cum sa prepare mancaruri sofisticate, dar si care sunt regulile intr-o bucatarie adevarata. Dupa ce au aprofundat timp de o saptamana trucuri in bucatarie si metode de selectie si pregatire a alimentelor, elevii si-au aratat maiestria intr-un concurs culinar jurizat chiar de Chef Cezar.

In doar cateva zile de lucru alaturi de elevii din tabara, le-am vazut potentialul si, mai ales, evolutia – vor ajunge mari bucatari. Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei este un pas important pentru viitorul lor. Fiecare dintre ei pleaca de aici cu informatii si o experienta care ii vor ajuta in viitor. Am identificat deja cativa dintre elevi, carora intentionez sa le predau mai departe, dupa incheierea studiilor“, spune chef Cezar Munteanu, mentorul elevilor din Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei.

Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei a continuat cu saptamana viitorilor specialisti in frizerie, coafura si hairstyling. Coordonati de Cristi Pascu ei si-au dovedit talentul in cadrul unui eveniment inedit in curtea castelului Bran, in care cei mai buni 10 viitori meseriasi au coafat zeci de turisti si localnici veniti sa viziteze castelul. In urma acestei experiente, una dintre eleve a castigat de la Cristi Pascu un stagiu de practica in salonul lui din Bucuresti.

Seria liceenilor croitori a incheiat Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei. Indrumati de designerul vestimentar Mirela Diaconu, viitori croitori si designeri au organizat prima prezentare de moda din viata lor. Pornind de la un concept, au desenat creatiile, au ales materialele, au taiat sabloanele si au croit, cusut, si accesorizat rochii, tricouri si fuste, pe care le-au prezentat apoi pe podium, intr-o adevarata prezentare de moda.

Plec din Tabara Meseriasilor cu lucruri pe care nu le stiam – despre meseria mea si despre mine. Am invatat notiuni de design vestimentar, am invatat despre istoria modei si am aflat ce inseamna sa faci o colectie de moda – de la idee, la desen, la croirea hainelor. Am organizat aici si prima prezentare de moda din viata noastra“, povesteste Cristian Toader, elev in clasa a XI-a la Liceul Tehnologic Anghel Saligny din Ploiesti, care a castigat si una dintre bursele in valoare de 500 lei lunar.

Pe langa atelierele practice dedicate fiecarei meserii, elevii au participat si la ateliere teoretice sustinute de traineri specializati. Liceenii au invatat despre lucrul in echipa, comunicarea eficienta, mentinerea relatiei cu clientii, dar si despre modalitatea corecta de a realiza un CV sau despre cum sa se prezinte la un interviu de angajare. Toate acestea au fost transpuse in activitati specifice, care sa le arate meseriasilor drumul de la idee la practica.

Am identificat in Romania o nevoie reala de meseriasi bine pregatiti, pe care, din pacate, ii gasim din ce in ce mai greu. Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei ne-a aratat ca avem copii talentati, dar care au nevoie de indrumare personala, vocationala si, mai ales, de o experienta practica reala. De aceste lucruri are nevoie orice adolescent pentru a avea o sansa pe piata muncii.“, declara Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.

Pe langa cei 200 de elevi, in Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei au participat si 40 de profesori din cele 14 institutii de invatamant. Ei au urmat cursuri menite sa ii ajute in relationarea si comunicarea cu elevii, echivalate cu 15 puncte de credit. In plus, cele 14 licee implicate in proiect vor fi dotate cu kit-uri multimedia, pentru a fi folosite la orele de curs.

Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei face parte din campania „Romania Meseriasa”, care isi propune sa aduca in atentia romanilor importanta educatiei profesionale, potentialul pe care il are tara noastra in aceasta directie si gasirea unor solutii pentru sustinerea sistemului de invatamant profesional.

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze de aproximativ 66 milioane bep in 2014. La finalul lui 2014, Grupul avea o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual si opera o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW si un parc eolian de 45 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pietele din Romania si tarile invecinate prin intermediul a circa 780 benzinarii, la sfarsitul lui 2014. OMV, cea mai mare companie industriala listata din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, statul roman, prin Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, detine 20,64%, Fondul Proprietatea detine 18,99%, iar 9,36% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti. In ultimii 10 ani, investitiile pentru modernizarea si consolidarea OMV Petrom s-au ridicat la peste 11 miliarde euro. Anual, impactul direct, indirect si indus al OMV Petrom in PIB-ul Romaniei este de circa 4,5%.

OMV Petrom – Resourcefulness

Din 2012, OMV Petrom a adoptat conceptul grupului OMV pentru un business responsabil – Resourcefulness. Ne propunem sa dezvoltam relatii bazate pe castig reciproc intre societate, mediu si companie prin solutii inovative. Ne concentram pe managementul apei si al CO2, inovatie si energii noi si educatie pentru dezvoltarea oamenilor.

OMV Petrom este semnatar al UN Global Compact. Standardele de etica si codul de conduita reglementeaza toate relatiile de afaceri, iar dialogul si implicarea partilor interesate sunt parte integranta a practicii comune de business.

„Tara lui Andrei” este principala platforma de implicare in comunitate. Din 2007 pana in prezent am alocat peste 40 milioane euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania.