O sansa pentru familia ta, model unic de antreprenoriat social in zona rurala, ajunge la o investitie de 3 milioane de euro

0

Proiectul socio-economic “O sansa pentru familia ta”, initiat in 2012,  intra in a doua etapa de dezvoltare, cu o investitie suplimentara de aproximativ 1 milion de euro. Beneficiarii acestui nou model de business sustenabil pentru dezvoltarea rurala vor fi gospodarii din Zimnicea.

Proiectul va fi sutinut in continuare de fondul international Ecosysteme al companiei Danone, Danone Romania, Open Fields, organizatie nonguvernamentala, si Polaris, un partener local. Investitia totala in cele doua etape ale proiectului este de aproximativ 3 milioane de euro.

“O sansa pentru familia ta” are scopul de a sustine dezvoltarea comunitaţilor din zonele defavorizate, dar şi de a creşte producţia de lapte de calitate superioara in Romania. Prima etapa a proiectului, implementata in perioada 2012-2015, a inregistrat rezultate notabile:

–       Peste 370 de vacute de rasa superioara au ajuns la gospodarii din program, pe principiul “Dar din Dar” – vaci de rasa au fost donate gospodarilor care, la randul lor, au oferit cadou mai departe prima vitelusa nascuta

–       Comunitatile de gospodari au fost dotate cu statii mobile de muls, tancuri de racire si stocare pentru lapte. In Zimnicea, in prezent sunt 22 de statii mobile de muls folosite de cele 58 familii participante in program, cu un efectiv total de 1.300 de vaci

–       Peste 11.000 de doze de inseminare artificiala, de calitate superioara, au fost distribuite cu scopul de a imbunatati materialul genetic

–       Peste 600 de localnici au participat la traininguri de instruire cu privire la: igiena, nutritia, ingrijirea, mulsul vacilor, managementul economic al fermelor, atragere de fonduri suplimentare, controlul costurilor si profitului

–       Peste 8.000 de beneficiari directi si indirecti, la nivelul comunitatii.

Cea de-a doua etapa a programului, desfasurata in Zimnicea, presupune consolidarea asociatiei de gospodari pentru cresterea sustenabila a autonomiei acesteia, dotarea cu doua masini agricole (una de balotat si alta de recoltat si tocat) ce permit asigurarea nutreturilor pentru perioada de iarna, precum si dotarea cu 7 noi statii mobile de muls.

Laptele este ingredientul de baza in iaurturile noastre si avem nevoie de calitate superioara pentru a duce mai departe consumatorilor cele mai bune produse. Este o legatura naturala intre aceasta realitate si nevoia de a investi pentru a sustine dezvoltarea productiei si a calitatii laptelui in Romania, ceea ce facem de peste 10 ani in Romania. Fabrica din Bucureşti proceseaza anual cca 55 de milioane de litri de lapte proaspat, majoritatea achizitionat din Romania. Ne dorim ca proiectul “O sansa pentru familia ta” sa devina un model de urmat si pentru alte comunitati din zonele rurale. Acest proiect a dovedit ca şi comunitaţile mici, daca sunt sustinute si ajutate, pot produce lapte de calitate superioara si pot dezvolta un model eficient de business local, ca sursa familiala de venituri.

Impactul proiectului la nivel social este considerabil, aproximativ 100 de fermieri au inregistrat cresteri ale veniturilor cu peste 55%.” declara Eduard Jerca, Manager Achizitii Lapte, Danone Romania.

Preocuparea Danone de a susţine producţia locala de lapte se concretizeaza si in alte programe, dedicate fermelor romaneşti, in care investeste de peste 10 ani. Prin astfel de programe Danone acorda sustinere fermierilor pentru dezvoltarea si modernizarea afacerilor lor, de la plata in avans pana la achizitia de vacuţe de rasa şi a numeroase echipamente de muls si stocare a laptelui.

Danone Romania
Danone Romania este lider de piata pe segmentul iaurturi, inregistrand in anul 2015 o cifra de afaceri de 484 milioane lei. Compania are in portofoliu zeci de sortimente de produse, realizate in majoritate in fabrica din Bucuresti, cu lapte proaspat colectat de la fermierii romani. Fabrica Danone din Bucuresti a produs local primele iaurturi in 1999.

Danone Romania face parte din compania Danone, activa in domeniile: produse lactate proaspete, ape minerale imbuteliate, alimentaţie pentru bebeluşi si alimentatie medicala avansata. Compania Danone urmeaza de peste 40 de ani un model dual care combina dimensiunea de succes in business cu cea de progres social.

Despre Fondul Danone Ecosysteme
Fondul Danone Ecosysteme a fost creat in 2009, moment in care criza financiara si cresterea somajului influentau tot mai mult societati din intreaga lume. Fondul de 100 milioane de euro isi propunea sa sustina initiative locale cu impact pozitiv din perspectiva sociala, de mediu sau de business. Pana in prezent fondul a sustinut numeroase proiecte in 28 de tari.

 Despre Open Fields (fosta Heifer Romania)
Fundaţia nonguvernamentala Open Fields ofera asistenţa comunitaţilor nevoiaşe şi grupurilor dezavantajate, pentru a le imbunataţi standardele de viaţa, veniturile şi alimentaţia.

Open Fields promoveaza dezvoltarea comunitara durabila prin distribuirea de animale, instruiri şi asistenţa tehnica pentru a ajuta comunitaţile sa dobandeasca siguranţa in ceea ce priveşte hrana, veniturile şi protecţia mediului inconjurator.

Organizaţia dezvolta proiecte cu animale, microcredite şi insamanţari artificiale pe intreg teritoriul Romaniei, Moldovei şi Bulgariei. Diversitatea proiectelor include beneficiari de diferite etnii şi culturi, impreuna cu o mare varietate de animale. Open Fields a dezvoltat pana in prezent 62 de proiecte in 3 ţari.

Despre Polaris Group
Polaris Group s-a infiintat in anul 1998 si ofera servicii de instalare si service pentru animale, depozitare lapte, racire tancuri, fiind reprezentant autorizat DeLaval, Mueller, Serap. Este partener Danone din anul 2012 in cadrul proiectului „O sansa pentru familia ta”.