The City of Energy: 4 ani de la lansare si peste 20 de opere de arta oferite comunitatii

0

In urma cu patru ani, Enel Romania demara un proiect nou, numit City of Energy, un program care si-a propus sa energizeze viata orasului prin arta urbana, creativitate si culoare. La 4 ani de la lansare, peste 20 de posturi de transformare ale Enel Romania din Bucuresti, Constanta si Timisoara au fost redate comunitatii drept suport pentru arta urbana, ele fiind transformate din simple constructii gri in adevarate picturi urbane care infrumuseteaza zonele in care sunt amplasate, dar in acelasi timp spun si povestea lor. Pana acum, proiectul a implicat peste 25 dintre cei mai apreciati artisti urbani ai momentului.

Editia de acest an s-a incheiat cu o petrecere mobila, intr-un autobuz, pe parcursul careia 80 de tineri bucuresteni au facut cunostinta cu cele mai noi posturi de transformare adaugate in galeria de arta a proiectului City of Energy 2014. Turul a inceput in piata George Enescu, unde, pe ritmuri mixate de Gojira & Planet H, participantii au parcurs traseul periplului dintre postul din apropierea Arenelor BNR pictat de catre Obie Platon, postul din zona Grozavesti, dedicat vietii active a studentilor si tinerilor din campusul in apropierea caruia se afla si posturile de transformare ce apartin artistilor Fear si Suflor din Calea Giulesti si parcul Kiseleff.

La fiecare oprire, cei prezenti au putut trimite carti postale celor dragi prin intermediul casutei postale mobile si au putut lua parte la workshop-ul de light painting sustinut de Cristian Vasile, cunoscut sub pseudonimul de Igu.

In 2011, anul pilot al proiectului, City of Energy a contribuit, prin intermediul unui parteneriat cu Ministerul Culturii si Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, la descoperirea de noi talente printr-un concurs de design jurizat de nume deja cunoscute precum Saddo, Sinboy, Pisica Patrata, Aitch, Noper si Kitra. Evenimentul a continuat cu o expozitie de becuri de dimensiuni umane, pictate creativ de unii dintre cei mai talentati artisti graffiti din Romania. A fost un prim pas facut de Enel pentru a umple de culoare Bucurestiul.

In 2012, campania a continuat cu o noua provocare ce i-a incurajat pe tinerii pasionati de arta urbana sa se lase inspirati de energie si sa aprinda orasul in culori, in cadrul unui nou concurs de design. Evenimentul a adus impreuna peste 1.700 de participanti, alaturi de artisti urbani, skateri, rolleri, cantareti si DJ care au animat Parcul Tineretului din capitala.

La doi ani de la lansarea proiectului, Enel Romania a inceput sa ofere posturile sale de transformare din Bucuresti, Constanta si Timisoara artistilor urbani, care le-au transformat din simple constructii utilitare, in adevarate opere de arta, capabile sa infrumuseteze intreg spatiul in care sunt amplasate.

In Bucuresti, doar in 2013, proiectul a lasat in urma o uriasa carte de colorat, umpluta de culoare cu ajutorul a zeci de copii, parinti si bunici, primul anamorfic din Romania, un post de transformare inspirat din stilul celebrului Jackson Pollock si alte doua posturi de transformare ce sintetizeaza, prin portretele unor personalitati marcante, sute de ani de istorie a electricitatii. In Constanta, Enel a celebrat ziua Biodiversitatii, dedicand un post de transformare speciilor de plante, pasari si mamifere pe cale de disparitie sau amenintate cu disparitia din zona Dobrogei si a Marii Negre.

Anul acesta, proiectul City of Energy a debutat in cadrul Turneului de Tenis ATP Nastase Tiriac, cel mai mare turneu de tenis din Sud Estul Europei. Unul din posturile de transformare ale Enel din apropierea Arenelor BNR a devenit peste noapte, o opera de arta urbana – cei patru pereti ai acestuia fiind purtatori ai simbolurilor sportului alb, intr-o opera de arta moderna semnata de artistul Obie Platon si pe care si-au lasat autografe cele mai importante nume ale tenisului mondial precum Ilie Nastase, Andrei Pavel, croatul Goran Ivanisevic si francezul Cédric Pioline.

Acestuia i-au urmat un post de transformare dedicat aviatiei romane in Parcul Kiseleff, sub semnatura artistilor urbani Fear si Suflo, unul in zona Grozavesti, dedicat vietii active a studentilor si tinerilor si unul langa Piata Giulesti, reprezentand cele mai frumoase castele din Romania. Enel Romania a sarbatorit anul acesta si Ziua Marinei in statiunea Mamaia, dedicand un post de transformare Marii Negre si simbolurilor marine, semnat de catre Mihai Comanescu si 130 de ani de la inaugurarea sistemului electric de iluminare stradala din Timisoara, printr-un post de transformare ce poarta semnatura artistului Alex Baciu.

Mai multe informatii despre proiectul City of Energy gasiti pe contul de Facebook Enel Sharing Romania si pe contul de Tumblr dedicat City of Energy.

Despre City of Energy

Enel deruleaza, pentru al patrulea an consecutiv, proiectul City of Energy, ce contribuie la imbunatatirea si schimbarea oraselor in care traim in locuri pline de culoare si energie, oferind posturile sale de transformare ca suport pentru arta urbana! Urmand modelul pe care compania l-a implementat cu mult succes in Spania, City of Energy s-a dovedit a fi un real succes pentru Romania si a fost primit cu mult entuziasm de comunitatea urbana. Reprezentantii acestei comunitati au avut ocazia sa isi lase amprenta in diferite zone ale Bucurestiului, schimband posturile de tranformare Enel in opere de arta moderne.

Despre Enel

Enel este o companie energetica multinationala si un jucator integrat de top pe piata de electricitate si gaze naturale din lume, concentrandu-se in special pe Europa si America Latina. Grupul activeaza in 32 de tari de pe patru continente, generand electricitate din 95 GW de capacitate neta instalata si distribuind electricitate si gaz printr-o retea ce acopera circa 1,9 milioane km.

Prezenta pe piata din Romania inca din 2005, Enel este, in acest moment, cel mai mare investitor privat in domeniul energetic, cu operatiuni in sectorul distributiei si furnizarii de electricitate, dar si al productiei de energie electrica din surse regenerabile. Compania are peste 3.400 de angajati pe plan local si ofera servicii unui numar de 2,7 milioane de clienti din trei zone importante ale tarii: Muntenia Sud (inclusiv Bucuresti), Banat si Dobrogea, totalizand aproape o treime din piata locala de distributie. Enel continua dezvoltarea unui program semnificativ de investitii pentru imbunatatirea calitatii serviciilor, modernizarea retelei si implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel.