World Vision: Ziua Portilor Deschise in cadrul programului Paine si Maine

0

Unul dintre cele mai sensibile subiecte de pe agenda publica este cel al ratei abandonului scolar din Romania, care a atins valoarea de 18%, comparativ cu media din Uniunea Europeana, de 11%. Mai mult, 74% dintre cazurile de abandon scolar se inregistreaza in mediul rural, conform unui studiu realizat de World Vision Romania. Cauzele principale sunt saracia (45%) si rezultatele slabe la invatatura (37%).

Aceste procente ingrijoratoare au fost motorul care i-a determinat pe reprezentantii fundatiei World Vision Romania sa initieze proiectul „Paine si Maine”, ce are ca scop principal atragerea copiilor la scoala prin oferirea unei mese calde, chiar in cadrul scolii. Totodata, dupa terminarea orelor de curs, cei mici se bucura si de un program after school. Initiativa beneficiaza de sprijinul Lidl Romania inca din momentul zero, printr-o donatie de 100.000 de euro, care sa sustina implementarea proiectului in etapa pilot din 6 sate din judetele Dolj (Palilula, Sarbatoarea, Leordoasa, Salcia) si Valcea (Ursi si Geamana).

Reprezentantii Lidl Romania si World Vision Romania au ales data de 11 mai pentru a organiza Ziua Portilor Deschise, in cadrul careia s-au vizitat cele doua sate din Valcea unde se implementeaza programul: Ursi si Geamana. Avand sustinerea comunitatii, dar si a Inspectoratului Scolar General din Rm. Valcea, incepand cu 20 aprilie, elevii celor doua scoli au primit o sansa la un viitor mai bun.

„Am ales sa donam suma de 100.000 euro pentru a sustine etapa pilot a proiectului „Paine si Maine” din dorinta de a le oferi copiilor sansa la o dezvoltare fizica si cognitiva normala. Situatia cu care peste 225.000 dintre copiii de la sate se confrunta in acest moment, de a merge la culcare flamanzi in fiecare seara, este una ingrijoratoare. Masa calda pe care astazi o primesc 213 copii si cele 2 ore de after school vor putea imbunatati rezultatele lor scolare. In plus, ii va ajuta pe acestia sa isi dezvolte diverse abilitati personale si sociale, care le vor fi de folos atunci cand va veni vremea sa isi construiasca o cariera si sa isi aleaga drumul in viata. Am fost convinsi inca din prima clipa ca este un proiect in care merita sa ne implicam, pentru ca toti copiii merita sansa la un viitor mai bun”, ne spune Maria Parvuleasa, PR&CSR Manager Lidl Romania.

„Paine si Maine” le ofera copiilor din satele Ursi si Geamana accesul la doua ore de after school, fiind printre putinele scoli in care se implementeaza un astfel de program la nivel rural si urban in judetul Valcea. Astfel, dupa servirea mesei, elevii beneficiaza de activitati cu sprijin specializat, sub atenta supraveghere si indrumare a cadrelor didactice, dar si de ateliere tematice, de tip recreativ, pe diferite domenii – arte, stiinte, tehnologii, sport.

In plus, pentru a sustine dezvoltarea cognitiva a elevilor, acestia participa la diverse activitati prin care este incurajata lectura independenta. Astfel, in cadrul bibliotecii scolii sau al celei judetene, sunt organizate periodic cluburi de lectura. Si in ceea ce priveste dezvoltarea personala, cadrele didactice ii ajuta pe cei mici sa dobandeasca incredere in sine, dar si in ceilalti si cultiva atitudinea pozitiva fata de sine, stimuland abiltatile lor de comunicare si de gandire.

„Paine si Maine este sansa copiilor din mediul rural de a primi o educatie si de a-si crea un viitor luminos, de a rupe cercul vicios al saraciei. Am ales sa ne adresam copiilor din ciclul primar deoarece scrisul si cititul sunt abilitati pe care cei mici le deprind mult mai usor pana la varsta de 11 ani. Dupa aceasta varsta, capacitatea copilului de a invata sa scrie si sa citeasca devine tot mai greu de recuperat. Programul pilot Paine si Maine a inceput deja in acele comunitati rurale in care exista atat nevoia, cat si sansele de succes, pentru a demonstra valoarea programului. Astfel, vom valida un model care sa fie extins in cat mai multe comunitati vulnerabile. Acesta este doar inceputul unui program extrem de necesar in Romania zilelor noastre”, a declarat Daniela Buzducea, Director Executiv World Vision Romania.

In cadrul vizitei la scoala din Geamana, veche de mai bine de 100 de ani, copiii i-au surprins pe invitati cu un scurt moment artistic, rodul atelierelor creative organizate in programul after school. Acestia au pus in scena o piesa de teatru, iar tema pe care si-au ales-o a facut referire la igiena. Astfel, intre personajele principale s-au numarat o perie si un sapun, care sa-i indeparteze pe „Bacteria”si pe „Microb”, dar si pe alte personaje negative pentru sanatate.

„Din pacate, 1 din 8 copii se duc la culcare flamanzi, se duc la scoala pentru a-si lua acel corn si lapte pe care il mai impart si cu fratiorii mici de acasa. Saracia si lipsa de acces la nevoile de baza ne afecteaza pe toti, pentru ca vorbim de 225.000 de copii din Romania care se culca flamanzi! Pentru ca nu au hrana suficienta, acesti copii vor prezenta deficit de atentie, alterarea performantelor scolare, IQ scazut, deficit de memorare, dificultati de invatare, abilitati sociale reduse, limbaj limitat, si abilitati scazute de rezolvare a problemelor. Pe scurt, fara hrana, copiii nu vor avea randament la scoala!” a declarat Oana Cuzino, ambsador World Vision Romania.

Va invitam si pe dumneavoastra sa fiti alaturi de proiectul „Paine si Maine” prin intermediul site-ului www.painesimaine.ro sau prin transmiterea unui SMS la numarul 8844, cu textul PAINE, prin care puteti dona 2 euro lunar pentru sustinerea programului. In plus, puteti urmari evolutia acestui proiect pe pagina de facebook dedicata: Paine si Maine.

Pentru mai multe informatii, va rugam sa vizitati:

http://www.lidl.ro

Facebook Lidl Romania

Twitter Lidl Romania

Instagram @LidlRomania

http://www.painesimaine.ro/