Romgaz a finantat un program Unicef de prevenire a abandonului scolar

0

Romgaz a semnat un parteneriat cu Unicef Romania, prin care s-a angajat sa sustina financiar implementarea unui program de prevenire a absenteismului si a abandonului scolar in 5 comunitati defavorizate din Buzau, Dambovita, Neamt, Prahova si Suceava.

Este vorba despre programul “Hai la scoala!“, inceput de Unicef in 2010 si desfasurat in prezent in peste 30 de comunitati din 20 de judete ale tarii. Interventiile organizatiei constau in consilierea cadrelor didactice, a autoritatilor locale si a parintilor, pentru asigurarea accesului la educatie in randurile copiilor din familii dezavantajate social sau economic.

Contributia companiei pentru implementarea proiectului in anul scolar 2014-2015, in comunitatile din cele 5 judete, este de 100.000 de euro.

Abandonul scolar, o problema nationala

Conform datelor Unicef, in Romania, exista aproximativ 400.000 de copii care nu merg regulat la scoala. Din 10 copii, 2 nu termina 8 clase. Cei mai multi abandoneaza scoala in ciclul gimnazial, unde jumatate dintre elevii inscrisi in clasa a V-a nu finalizeaza clasa a VIII-a.

Reprezentantii Unicef atrag atentia asupra faptului ca acesti copii care abandoneaza scoala vor deveni in urmatorii 10-15 ani muncitori necalificati, in conditiile in care in Romania exista un deficit de personal cu studii medii si profesionale.

In ce consta programul “Hai la scoala!”

Conform cercetarilor Unicef la nivel international, exista mai multi factori care influenteaza participarea elevilor la cursuri. In primul rand, este vorba despre maniera in care se desfasoara aceste cursuri. Apoi, in aceeasi masura, conteaza si implicarea parintilor in procesul educational. De asemenea, diversi actori din comunitatile locale, precum asistentii sociali sau oamenii de afaceri, pot avea un rol decisiv in stimularea educatiei, prin contributiile lor.

Prin urmare, programul “Hai la scoala!” presupune interventia specialistilor Unicef pe 3 planuri:

  • in scoli, unde sustin traininguri pentru cadrele didactice La aceste traininguri, profesorii invata cum sa isi adapteze metodele de predare la nevoile copiilor vulnerabili si cum sa le trezeasca acestora interesul, prin organizarea unor activitati practice sau a unor concursuri.

    Mai mult, ei afla de ce este important sa ii incurajeze pe tineri sa isi dezvolte abilitatile din domeniile de care sunt pasionati, astfel incat educatia din scoala generala sa ii ajute mai tarziu in alegerea carierei.

  • la nivel de familie, prin cursuri de educatie parentala si sedinte de consiliere

    Parintilor li se explica rolul pe care il are educatia in dezvoltarea copiilor si cum poate aceasta sa ii ajute sa isi depaseasca starea materiala. De asemenea, parintii sunt invitati sa participe la diverse activitati alaturi de copii, in cadrul institutiilor de invatamant.

  • la nivel de comunitate, prin discutii cu autoritatile sau cu mediul de afaceri

    Cu ajutorul financiar al liderilor prezenti pe plan local, autoritatile pot identifica solutii punctuale pentru imbunatatirea calitatii actului educational si pentru rezolvarea problemelor pe care le intampina copiii aflati in risc de abandon scolar.

Pana acum, au existat interventii in 250 de comunitati, in care au beneficiat de program peste 80.000 de copii, 4.500 de parinti si 3.750 de profesori.

Parteneriatul cu Unicef, parte din strategia de CSR a Romgaz

In anul 2014, Romgaz Romania si-a definitivat strategia de CSR. Pentru identificarea directiilor de responsabilitate sociala, reprezentantii companiei au consultat stakeholderii din comunitatile in care au operatiuni. Rezultatele consultarilor au aratat ca principalele domenii de interes pentru publicul larg si pentru liderii de opinie sunt sanatatea, educatia, mediul si dezvoltarea comunitatii. In momentul in care reprezentantii Unicef i-au contactat pe cei de la Romgaz pentru a le propune un parteneriat, acestia au remarcat faptul ca obiectivele proiectului “Hai la scoala” erau similare celor din strategia lor de CSR.

Prin urmare, au decis sa inceapa o colaborare pe termen lung, alegand sa sustina educatia in comunitatile din apropierea propriilor operatiuni: Cilibia, Judetul Buzau; Cojasca, Fantanele, Judetul Dambovita;  Dragomiresti, Judetul Neamt; Filipestii de Targ, Judetul Prahova si Vicovu de Sus (Plai), Judetul Suceava.

Sursa: ResponsabilitateSociala.ro